Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 31 januari 2008

Jaarlijks 220 miljoen euro schade door
georganiseerde winkelcriminelen

Het Platform Detailhandel Nederland constateert dat winkels steeds vaker te maken hebben met georganiseerde bendes criminelen. Winkeliers lijden hierdoor jaarlijks 220 miljoen euro schade. De voornamelijk Oost-Europese en Nederlandse bendes maken zich schuldig aan grootschalige winkeldiefstallen, inbraken en ramkraken.

De bendes bestaan soms uit tientallen personen en kennen een opvallend goede organisatie. Bij de bendes die in wisselende samenstelling door Nederland en West-Europa trekken heeft iedere lid een eigen taak, variërend van het afleiden van winkelmedewerkers, het uitschakelen van de beveiliging tot en met het stelen van goederen.

`Gewone' winkeldiefstallen
Door de toegenomen investeringen in veiligheid en toezicht is de detailhandel in staat om deze ernstige trend van georganiseerde winkelcriminaliteit te herkennen. De politie heeft lang niet altijd dit overzicht. Hierdoor worden op dit moment veel bendeactiviteiten afgehandeld als `gewone' winkeldiefstallen. Dit betekent minder kans op vervolging en als het al zover komt een te lage straf. Het zou niet zo mogen zijn dat bendes winkelcriminelen ongehinderd rovend door Nederland kunnen trekken.

Bovenregionale Rechercheteams (BRT's)
Afgelopen jaar zijn Bovenregionale Rechercheteams (BRT's) ingezet door de politie en is goed samengewerkt met winkeliers. Het Platform Detailhandel Nederland was blij met deze samenwerking, maar betreurt het dat deze politieteams stoppen met het aanpakken van criminele bendes. Doordat de BRT's stoppen gaat kennis verloren en krijgen bendes weer vrij spel. Lokale politiekorpsen zijn vaak niet in staat om landelijke opererende bendes met succes aan te pakken.

Brandbrief aan minister
Het Platform Detailhandel Nederland roept de minister van Justitie op een nationaal actieplan te maken. De kennis van de detailhandel moet gecombineerd worden met de kracht van het Nederlandse justitie- en politieapparaat. Hiervoor is een permanent politie- en justitieteam nodig waar winkeliers snel hun gegevens kunnen inbrengen. Dit moet snel handelen van BRT's mogelijk maken.

Het Platform Detailhandel Nederland is het samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Het Platform vertegenwoordigt alle winkeliers van Nederland.