Provincie Antwerpen


31/01/2008

Deputatie geeft opdracht voor opmaak veiligheidsstudie voor ontwikkeling regionaal bedrijventerrein te Willebroek en Mechelen

De provincie Antwerpen gaf in 2006 het startsein voor een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoerings Plan voor een regionaal bedrijventerrein De Hulst te Willebroek en Mechelen. De deputatie besliste nu om eerst een Ruimtelijk Veiligheidsrapport te laten maken alvorens te starten met een voorontwerp. "Op basis van dit veiligheidsonderzoek kunnen we beslissen welke soort bedrijven zich op het bedrijventerrein kunnen vestigen," argumenteert gedeputeerde voor economie Koen Helsen, "we willen immers een garantie naar de veiligheid van de buurt. Pas daarna start de verdere procedure met een voorontwerp en openbaar onderzoek."

In het kader van de ruimtelijk-economische ontwikkeling van de Brabantse poort, wil de provincie in de regio Willebroek en Mechelen een nieuw bedrijventerrein uitbouwen. In het gemeentelijke structuurplan werd hiervoor een locatie gesuggereerd. Het onderzoeksgebied is gelegen net ten zuiden van de kern van Blaasveld (Willebroek) en wordt begrensd door het zeekanaal in het westen, de N16 in het zuiden, de Blaasveldstraat in het zuid-oosten, het woongebied aan de Mechelsesteenweg in het noord-oosten en de Molenweg-Ten Bergstraat in het Noorden. Een klein deel van het gebied (bufferzone) is gelegen op het grondgebied van de stad Mechelen. In totaal gaat het om 30 ha, waarvan de huidige functie voornamelijk landbouw is.

Veiligheidsrapport

Tijdens een eerste overleg tussen alle partners kwam het al of niet toelaten van SEVESO-bedrijven aan bod. "We willen niet a priori SEVESO-bedrijven uitsluiten gezien ook zij voor de welvaart van onze economie belangrijk zijn," stelt gedeputeerde Koen Helsen, "wat in essentie wel belangrijk is, is de veiligheid van de buurt. Een aantal bedrijven zijn als laagdrempelig SEVESO-bedrijf gecategoriseerd maar kunnen op een perfect veilige manier functioneren. Het betreft bedrijven met bijvoorbeeld petroleumopslag. Daarnaast zijn er andere bedrijven die dan weer een veel groter risico hebben voor de buurt maar niet gecategoriseerd zijn als SEVESO-bedrijf. Daarom hebben we besloten om eerst een ruimtelijk veiligheidsrapport te laten opmaken. Hierin worden alle veiligheidsaspecten bekeken ongeacht of het over SEVESO-bedrijven gaat. Op de deputatie van 17 januari hebben we deze opdracht toegewezen aan een firma voor een bedrag van 19 130,10 euro. We willen dus duidelijk niet over één nacht ijs gaan en een doordachte beslissing kunnen nemen."

Verdere planning PRUP

Op basis van het veiligheidsrapport en de voorstudie zal er een voorontwerp worden uitgetekend van het PRUP voor de zone Blaasveld te Willebroek en Mechelen. Daarna volgt dan het openbare onderzoek waar bewoners hun opmerkingen kunnen geven. Dit openbaar onderzoek wordt niet verwacht voor het najaar 2008.

Verantwoordelijke gedeputeerde:

Koen Helsen, Open Vld

tel. 0477 77 52 88

www.koenhelsen.be