Scholen moeten een permanent anti-pestbeleid voeren


Succesvolle anti-pestmethode uit Noorwegen komt naar Nederland

WOERDEN, 20080122 -- ---PERSUITNODIGING---- Pesten is een hardnekkig probleem waar basisscholen dagelijks mee te maken hebben. 10 tot 15 procent van de basisschoolleerlingen zegt één of meer keer per week gepest te worden. Om pesten tegen te gaan, is op 24 basisscholen als pilot de PRIMA anti-pestmethode geïntroduceerd. Scholen worden ondersteund door de regionale GGD en de onderwijsbegeleidingsdienst (OBD). Op 31 januari wordt, in aanwezigheid van Dan Olweus, expert uit Noorwegen, de nieuwe methode gepresenteerd en zal TNO Kwaliteit van Leven (KvL) effect resultaten presenteren. U bent van harte welkom bij deze presentatie.

PRIMA anti-pestmethode
Met PRIMA (ProefIMplementatie Antipest-beleid) wordt pesten op school-, groeps- en individueel niveau aanpakt. Daarnaast worden ook de ouders erbij betrokken en krijgt de school intensieve begeleiding van de regionale GGD of onderwijsbegeleidingsdienst. De methode bestaat uit een handleiding, lesmateriaal en een training, voor leerlingen, scholen en regionale begeleiders. Kenmerkend voor de PRIMA anti-pestmethode is dat de schoolleiding een permanent anti-pestbeleid blijft voeren door middel van heldere afspraken en regels voor leerlingen en docenten. Met de PRIMA anti-pestmethode verbetert de sfeer op school en wordt pesten op de basisschool effectief tegengegaan. De methode is gebaseerd op de aanpak die de psycholoog en wetenschapper Dan Olweus uit Noorwegen heeft ontwikkeld. Zijn methode is succesvol geïntroduceerd in onder meer Noorwegen, Canada, Finland en België. Nu is het ook naar de Nederlandse situatie vertaald.

Samenwerking
De PRIMA anti-pestmethode is het resultaat van een unieke samenwerking tussen nationaal gezondheidsinstituut NIGZ, TNO-Kwaliteit van Leven (KvL), GGD Nederland en branchevereniging voor onderwijsadviesbureaus EDventure. De regionale GGD en onderwijsbegeleidingsdienst ondersteunen en adviseren iedere basisschool om een passende oplossing te vinden. Het NIGZ ondersteunt de GGD en onderwijsbegeleidingsdienst bij de toepassing van PRIMA. De proefimplementatie is gefinancierd door ZonMw.

Programma
Op 31 januari 2008 worden de resultaten van de PRIMA anti-pestmethode gepresenteerd. De begeleiders van de 24 deelnemende basisscholen zullen hun ervaringen delen met de aanwezigen. Bovendien zal expert Dan Olweus zijn pestpreventieprogramma verder toelichten. Tevens wordt de PRIMA anti-pestmethode gepresenteerd. Ook zal TNO KvL de resultaten van het tweejarig onderzoek presenteren.