CreAim neemt uitdaging van Staatssecretaris aan


Ondernemers kunnen nu maximaal profiteren van de voordelen van XBRL

ZAANDAM, 20080131 -- Op 30 januari 2008 heeft CreAim als eerste gebruik gemaakt van de geheel nieuwe geavanceerde digitale snelweg van de overheid (de overheidstransactiepoort, OTP). De gehele keten van uitwisselen van financiële verantwoordingsinformatie, zoals jaarrekeningen, aangiften en CBS gegevens, is hiermee geautomatiseerd. De overheid wil in de toekomst zoveel mogelijk elektronische communicatie via OTP laten verlopen.

Op 25 januari jl. schreef Staatssecretaris De Jager nog aan de Tweede Kamer: "Het is nu aan marktpartijen (met name intermediairs en softwareleveranciers) om hun dienstverlening en producten zodanig in te richten dat ondernemers maximaal kunnen profiteren van de voordelen van rapporteren in XBRL."

Nog geen week later bewijst CreAim dat er inderdaad geen belemmeringen meer zijn om de beoogde administratieve lastenverlichting te gaan realiseren. CreAim heeft haar dienstverlening en producten zodanig ingericht dat ondernemers (en ook accountants) maximaal kunnen profiteren van de voordelen van rapporteren in XBRL.

Elektronische uitwisseling van bedrijfsgegevens via het internet vereist een deugdelijke autorisatie van de ondernemer. CreAim heeft hiervoor een elegante oplossing geïntroduceerd die via een nieuw opgerichte business unit wordt aangeboden. Deze unit, CreAim Autorisatie Services, registreert in een register de machtigingen en goedkeuringen van bevoegde ondernemers. Bij iedere aanlevering aan de overheid van een XBRL bericht, worden vanaf heden deze machtigingen en goedkeuringen van de betreffende ondernemer volledig automatisch gecontroleerd via het autorisatieregister van CreAim Autorisatie Services.

Ter waarborging van de veiligheid van de informatie heeft CreAim haar management systeem voor informatiebeveiliging conform ISO 27001 ingericht. Voor wat betreft de authenticatie en beveiliging van het berichtenverkeer werkt CreAim samen met Gemnet CSP. De communicatie met het autorisatieregister wordt beveiligd met een PKIoverheid-certificaat. Ook de certificaten die nodig zijn voor authenticatie en ondertekening van de XBRL-berichten worden door Gemnet CSP geleverd.

Over CreAim

CreAim heeft voor ondernemers en accountants online software ontwikkeld waarbij het mogelijk is digitaal jaarrekeningen, eerstedagsmeldingen en aangiftes met een digitale handtekening van de ondernemer aan te leveren bij de Belastingdienst, Kamer van Koophandel en CBS. CreAim Autorisatie Services registreert machtigingen en goedkeuringen van bevoegde ondernemers.

Over Gemnet CSP

Gemnet CSP ondersteunt organisaties uit de publieke sector en daarbuiten om de betrouwbaarheid van elektronische gegevensuitwisseling te vergroten. De dienstverlening bestaat uit PKI-certificaten en andere diensten die bijdragen aan betrouwbare digitale communicatie.
De certificaten van Gemnet CSP maken het mogelijk om personen te authenticeren, identificeren, gegevens te versleutelen en een elektronische handtekening te plaatsen. Naast certificaten levert Gemnet CSP diensten voor het ondertekenen en beveiligen van documenten.





Ingezonden persbericht