Je bedrijf of je leven


Afpersing van het bedrijfsleven

Amsterdam, 20080131 -- Kleine en grote ondernemers krijgen ermee te maken: afpersing, bedreiging en geweld. Vandaag is een onderzoeksrapport vrijgegeven dat eerder aan de minister van justitie is aangeboden en waarin naast een helder beeld van de afpersing, praktische handreikingen staan om dit tegen te gaan.

In het boek 'Je bedrijf of je leven' wordt een uitgebreide beschrijving gegeven van afpersing van het bedrijfsleven: een vorm van ernstige geweldscriminaliteit waar zowel kleine ondernemers als grote multinationals mee geconfronteerd kunnen worden. Het gaat bijvoorbeeld om dreigen met het vergiftigen van voedsel in een supermarkt, intimideren van een winkelier of kroegbaas of bedreigen van een internetbedrijf met het platleggen van de website. Allemaal voorbeelden van geraffineerde praktijken om bedrijven grote geldsommen of goederen afhandig te maken danwel diensten te laten verlenen. Indien er niet op de eis wordt ingegaan, bestaat het risico dat het dreigement daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Deze, soms geraffineerde, vorm van criminaliteit kan het bedrijfsleven en individuele ondernemers ernstige schade berokkenen op zowel economisch als persoonlijk vlak.

Advies- en Onderzoeksgroep Beke( www.beke.nl) heeft in opdracht van het ministerie van Justitie (WODC) onderzocht in welke mate en op welke wijze het bedrijfsleven te maken heeft met afpersing en hoe deze problematiek adequaat bestreden kan worden. De bevindingen van het onderzoek zijn tot stand gekomen op basis van analyse van politieregistraties en opsporingsonderzoeken, een (internationale) literatuurstudie en interviews met onder andere het bedrijfsleven, politie, Openbaar Ministerie, Meld Misdaad Anoniem, particuliere recherchebureaus en ondernemers-, branche- en koepelorganisaties.

Het boek biedt naast een uitgekristalliseerd beeld van afpersing van bedrijven in Nederland praktische handreikingen voor het tackelen van deze ernstige vorm van criminaliteit door het bedrijfsleven zelf, politie, justitie en andere partijen.

Boekgegevens:
Je bedrijf of je leven
Aard en aanpak van afpersing van het bedrijfsleven
Ilse van Lieden, Edo de Vries Robbe en Henk Ferwerda
BV Uitgeverij SWP, Amsterdam
ISBN 90 6665 909 4
Informatie www.swpbook.com/1044
Verkrijgbaar in de boekhandel





Uitgeverij SWP