Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Kosmopolis Rotterdam Dialoogkaravaan start in Bloemhof

Donderdag 31 januari 2008 begint in Bloemhof de Dialoogkaravaan Route Rotterdam 1/10. Gastheer bij deze eerste aflevering in speeltuin de Klimroos (Putsebocht 183) is raadslid Christian van den Berg (D66), die zelf gaat wonen in Bloemhof.

Gevolgen nieuwbouw voor de wijk
Kosmopolis Rotterdam is gastvrouw. De dialoog gaat over de gevolgen van nieuwbouw voor de wijk. De avond (met eten) begint om 19.00 en duurt tot 22.00 uur.

14.500 nieuwe woningen
In Rotterdam wordt momenteel als een bezetene gesloopt en gebouwd. Sinds de Tweede Wereldoorlog is dit niet meer op zon grote schaal gebeurd. Negentien wijken gaan op de schop; er worden 14.500 nieuwe woningen gebouwd en 13.500 huizen gaan tegen de vlakte.

Midden- en hogere inkomens
De nieuwbouw is voor mensen die anders Rotterdam zouden verlaten of er in eerste instantie nooit naartoe willen. Kortom, voor de midden- en hogere inkomens. Marktpartijen investeren veel geld in de plannen en zijn vol vertrouwen over de toekomst van Rotterdam Vooral ook omdat alle bewoners, oude en nieuwe, van de herstructurering zullen profiteren.

Klopt dit wel?
Maar kloppen de hooggespannen verwachtingen? Zullen oude en nieuwe bewoners van goedkope en dure woningen elkaar weten te vinden? Of ontstaan er onbedoeld eilanden met arme en rijke mensen die weinig of geen contact met elkaar hebben?

Samen wonen en leven
En hoe gaan de nieuwe en de oude bewoners om met de gedeelde openbare ruimte en voorzieningen? Wat is er nodig om de gewenste samenhang van samen wonen en leven te krijgen?

Beeld
Maar ook: wat voor beeld hebben oude bewoners van die nieuwe mensen in de wijk? Hun oude buren zijn uit hun huis gezet omdat er ruimte moest komen voor kansrijke nieuwe bewoners. Welk gevoel geeft deze boodschap aan die oude bewoners? Deelname is kosteloos

Bent of wordt u bewoner van Bloemhof? Voelt u zich door het thema aangesproken? Geeft u dan op voor kosteloze deelname aan de eerste dialoogavond via reserveringen@kosmopolisrotterdam.nl of via telefoonnummer (010) 280 15 22. Vanaf januari: (010) 417 74 22. Meer informatie op: www.kosmopolisrotterdam.nl. In voetspoor van Dag van de Dialoog
Route Rotterdam volgt het voetspoor van de Dag van de Dialoog met een jaarlijkse dialoogkaravaan: tien tafelgesprekken met eten door tien Rotterdamse wijken met telkens een ander thema. De eerste serie in 2008 staat in het teken van het Europese Jaar voor de Interculturele Dialoog en brengt de verscheidenheid van mensen en de uitwisseling van hun ideeën en wensen in beeld.

Wijkactueel thema
Kosmopolis Rotterdam nodigt telkens een ander Rotterdams raadslid uit om een wijkactueel thema aan te dragen. Samen met hen introduceert Kosmopolis Rotterdam verschillende vormen van dialoog: met voorwerpen, fotos, samenzang, rollenspel, theateroptredens, etc.