Perdu
Uit: Perdu Nieuwsbrief

Donderdag 31 januari 2008
Gedichtendag: 30 + 30 Dichtersmarathon

Met: Astrid van Baalen, Joost Baars, Jan Baeke, H.H. ter Balkt, Tamara Binken, Estelle Boelsma, Pim te Bokkel, Geert Buelens, Dorpsoudste De Jong, Paul Evans, Edwin Fagel, Hélène Gelèns, Tessa Gerson, Ernst van den Hemel, Krijn Peter Hesselink, Fernande de Korte, Marc Kregting, Liesbeth Lagemaat, Louis Lehmann, Erik Lindner, Thomas Möhlmann, Els Moors, Martin Reints, Alfred Schaffer, F. Starik, Willem Thies, Anne Vegter, Samuel Vriezen, Henk van der Waal, b. zwaal

Aanvang: 19.30 uur / Zaal open: 19:00 uur

Entree: gratis (RESERVEREN AANBEVOLEN)
Reserveren: www.perdu.nl / perdu@perdu.nl / 020-4220542

Sinds enkele jaren vindt op Gedichtendag in Perdu de 30 + 30 Dichtersmarathon plaats. Een evenement met een even eenvoudig als prikkelend concept: dertig dichters lezen drie gedichten voor; twee van henzelf en één van een bewonderde buitenlandse collega. Er klinken geen aan- en afkondigingen, geen applausjes; het buitenlandse gedicht zorgt voor de poëticale introductie en alleen de namen van de dichters worden tijdens hun voordracht op een scherm geprojecteerd. Een vloeiende stroom van dichters in alle soorten en maten. Hermetici, podiumbeesten, arrivés, debutanten -- samen met kun verrassende buitenlandse keuzes vormen zij een bonte stoet van poëzie.
Op Gedichtendag doet iedereen iets met poëzie, maar bij Perdu doet poëzie die dag iets met u. Kom en laaf u aan de gedichten van zestig dichters van over de hele wereld. Maak kennis. Word verrast. Word geprikkeld. Wees ontroerd.

---


Publicatie bloemlezing '30 + 30' bij Prometheus.

Zie ook: http://www.uitgeverijprometheus.nl/result_titel.asp?id=2109

Sinds enkele jaren vindt in het Amsterdamse literaire centrum Perdu de 30 + 30 Dichtersmarathon plaats. Een evenement met een even eenvoudig als prikkelend concept: dertig dichters lezen drie gedichten voor; twee van henzelf en één van een bewonderde buitenlandse collega. Er klinken geen aan- en afkondigingen, geen applausjes; het buitenlandse gedicht zorgt voor de poëticale introductie en alleen de namen van de dichters worden tijdens hun voordracht op een scherm geprojecteerd. Een vloeiende stroom van dichters in alle soorten en maten. Hermetici, podiumbeesten, arrivés, debutanten _ samen met hun verrassende buitenlandse keuzes vormen zij een bonte stoet van poëzie.
Een bonte stoet die ook op papier prikkelt en intrigeert. Daarom slaan Uitgeverij Prometheus en Stichting Perdu ter gelegenheid van de derde editie van de Dichtersmarathon de handen ineen voor de fraai vormgegeven bundel 30 + 30. Gedichten uit binnen- en buitenland. Zestig gedichten van evenveel dichters vormen dertig unieke gedichtenparen: ieder buitenlands gedicht is de keuze van de schrijver van zijn Nederlandse voorganger. Thomas Möhlmann en Joost Baars verzamelden ze en voorzagen ze van een nawoord.

30 + 30 is een pittige en verrassende introductie in de Nederlandse en buitenlandse poëzie. De verzameling geeft de lezer de mogelijkheid om heel even door de ogen van dertig Nederlandse dichters te kijken: naar wat ze schrijven en naar wat ze lezen. Het is een prachtige momentopname van de Nederlandse dichtkunst in 2008.
---