Gemeente Abcoude


Proces plannen Abcoude-Zuid

Op donderdag 31 januari staat de ontwikkeling van Abcoude-Zuid op de agenda van de raad. Tijdens het forum van de raad presenteert het bureau La4sale het voorlopig ontwerp van het stedenbouwkundig plan en een beeld-kwaliteitsplan voor Abcoude-Zuid. De raad neemt over dit ontwerp nog geen formeel besluit. Dit zal naar verwachting in juni van dit jaar gebeuren. In de tussentijd werkt de gemeente het voorliggende plan nader uit.

Rode contour

Na kennisgeving aan de raad op 31 januari zal de gemeente de provincie Utrecht verzoeken op basis van het gepresenteerde plan de rode contour bij Abcoude-Zuid vast te leggen. De rode contour, de lijn waarbinnen de gemeente mag bouwen, zoals opgenomen in het Streekplan Utrecht 2005-2015 is aan de zuidzijde van de kern Abcoude nu nog open. Hoe de contour volgens het voorstel van de gemeente gaat lopen kunt u vanaf 24 januari bekijken op www.abcoude.nl onder Plannen & Projecten, Abcoude-Zuid. Dan publiceert de gemeente het raadsvoorstel Kennisgeving rode contour Abcoude-Zuid en de daarbij behorende kaarten van het gebied.

Woningbouwprogramma Abcoude-Zuid

Het ontwerp van het stedenbouwkundig plan moet nog worden aangevuld met een definitief woningbouwprogramma voor Abcoude-Zuid.

Dit woningbouwprogramma is mede gebaseerd op het woonbehoefteonderzoek dat het bureau Companen in oktober 2007 in opdracht van de gemeente onder de inwoners heeft gehouden. In het woonbehoefteonderzoek zijn specifiek vragen gesteld over Abcoude-Zuid en deze uitkomsten worden geanalyseerd om te komen tot een advies voor een woningbouwprogramma voor Abcoude-Zuid. Ook de uitkomsten van de werkconferentie Wonen die de gemeente organiseert op 23 januari 2008 dienen als input voor het woningbouwprogramma Abcoude-Zuid. Tijdens de werkconferentie Wonen zullen belangengroeperingen, makelaars en verhuurders praten over het wonen in de gemeente Abcoude in algemene zin. Wat zijn volgens (semi-)professionals en tevens stakeholders de sterke en zwakke kanten van de huidige woningmarkt in Abcoude en Baambrugge? Wat moet er in de toekomst worden gebouwd? Herkennen zij het beeld dat uit het onderzoek komt?

Het raadsvoorstel Woningbouwprogramma Abcoude-Zuid zal naar verwachting 21 februari in het forum komen, en aanlsuitend in de raadsvergadering ter besluitvorming. Het woningbouwprogramma gaat concreet in op onder meer aantallen woningen, woningtypen, verhouding koop/huur, doelgroepen.

Informeren en raadplegen

Bent u geïnteresseerd in de plannen voor Abcoude-Zuid? Dan kunt u uiteraard de raadsvergaderingen bijwonen waarin het voorlopig ontwerp (31/1) en het woningbouwprogramma (21/2 ovb) worden gepresenteerd. Nadat de raad een besluit heeft genomen over het woningbouwprogramma voor Abcoude-Zuid presenteert de gemeente u als inwoner de voorliggende plannen in een bijeenkomst in maart 2008 in de Dorpskerk. Een nadere aankondiging volgt. De raad zal medio 2008 het definitief ontwerp stedenbouwkundig plan en de financiële onderbouwing vast stellen. Daarna zal het plan de reguliere inspraakprocedures doorlopen.

---

17 januari 2008