Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut


De Watersnoodramp van 1953

31 januari 2008 - Deze dagen precies 55 jaar geleden werd ons land getroffen door de ergste natuurramp van de vorige eeuw. De Watersnoodramp in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 werd veroorzaakt door een noodlottige samenloop van omstandigheden.

Het tijdstip van de extra verhoging van het water viel in het toen nog slecht beveiligde Zeeland samen met dat van het astronomisch getij. De noordwesterstorm zwiepte het water tot ongekende hoogten. In de loop van 31 januari, daags voor de ramp, werd duidelijk dat ons land aan de vooravond stond van een ramp. De bezorgde meteorologen van het KNMI deden er alles aan om de bevolking en de autoriteiten te waarschuwen maar de alarmerende boodschap drong niet overal door.

"Die nacht, de nacht van 31 januari op 1 februari 1953, heeft mijn vader getekend voor het leven. Stel je eens voor: hij en een paar andere meteorologen waren de enigen die de ramp hebben zien aankomen. Ze waarschuwden wel, maar niemand luisterde! Dat moet hem tot grote razernij hebben gebracht." Dat zegt Gerrit Jan Postma, zoon van dr. Klaas Rienk Postma (1913-2005), destijds één van de KNMI-meteorologen die als directeur Weerdienst en Luchtvaart van het KNMI verantwoordelijk was voor de weerberichtgeving. In het kader van de herdenking van de Watersnoodramp zond de Wereldomroep op 31 januari 2008 een interview uit met zijn zoon, die twaalf was ten tijde van de ramp (zie Externe links- Meteoroloog waarschuwde voor watersnoodramp").

Vijftig jaar na de Watersnoodramp vond op het KNMI een symposium plaats over de voorspelbaarheid van stormrampen. Met de huidige technieken en kennis van zaken kan zo'n storm tegenwoordig veel beter voorspeld worden. Bovendien heeft het KNMI tegenwoordig middelen tot zijn beschikking om tijdig en nadrukkelijk te waarschuwen, zoals het Weeralarm.

Sinds 1953 is flink geïnventesteerd in kustbeveiliging en een storm zou nog veel zwaarder moeten zijn om de dijken te doen breken. Het KNMI doet onderzoek naar stormen en gaat na hoe extreem stormen en stormvloeden kunnen worden in ons huidige en toekomstige klimaat (zie ook Nader verklaard- Extreme stormen en stormvloeden en het artikel over "Over-extreme stormen in Zenit).

Uitgebreide informatie over de stormramp in Nader Verklaard-dossier Watersnoodramp. Zie ook Verder lezen- Watersnoodramp 1953, ergste natuurramp van de 20e eeuw, KNMI sloeg alarm maar dat drong niet overal door).

Eerste uitgave: 31-01-08