VVD


31-1-2008

Geen excuses koloniaal verleden, maar nauwe samenwerking met Indonesië

VVD-woordvoerder Hans van Baalen vindt het onzinnig dat links in de Tweede Kamer wil dat Nederland voor haar koloniale verleden aan Indonesië excuses aanbiedt.

Hij heeft respect voor de Nederlandse veteranen, die na het einde van de Tweede-Wereldoorlog naar het toenmalig Nederlandsch-Indië werden uitgezonden. Van de rehabilitatie van Nederlandse dienstweigeraars van destijds kan dan ook geen sprake zijn. Afscheidingsbewegingen in Indonesië worden niet gesteund. Wel kan Nederland met Indonesië een impuls geven aan de ontwikkeling binnen het Indonesisch staatsverband van Aceh, de Molukken en Papua.

Het verleden is geschiedenis. Indonesië vraagt geen excuses, maar wil graag een versterkte relatie met Nederland op gebieden als politiek, handel, veiligheid, milieu, cultuur en ontwikkeling. De VVD wil dat Nederland daarop inspeelt en afziet van navelstaarderij.

In het kader van het Schengen-overleg moet worden bezien of Indonesische zakenlieden een "visum bij aankomst" kunnen krijgen, danwel op een andere wijze gemakkelijker naar het Schengen-gebied kunnen reizen. Dat is goed voor onze handelsbetrekkingen. Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken wil zich hiervoor inspannen. Van Baalen heeft de minister tevens gevraagd zich, binnen de EU, sterk te maken voor de toelating van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda Indonesia tot het Europese luchtruim, hetgeen de minister heeft toegezegd te doen. Tevens zal hij Indonesië technische assistentie aanbieden t.a.v. veiligheidsaspecten.

Donderdag 31 januari 2008