Inspectie van het onderwijs

Nieuwe inspecteur-generaal van het onderwijs

31 jan. 2008

Belangrijkste opdracht onderwijstoezicht verder vormgeven

De nieuwe inspecteur-generaal van het Onderwijs, mevrouw drs. Annette Roeters (1954) begint per 1 februari 2008 aan haar nieuwe functie. Zij volgt waarnemend inspecteur-generaal de heer Jan Teuwen op. Mevrouw Roeters staat voor de belangrijke opdracht om de vernieuwing van het toezicht op het onderwijs in de praktijk verder vorm te geven.

De inspectie concentreert zich sinds dit schooljaar nog sterker op scholen waar het risico op onvoldoende kwaliteit het grootst is. Scholen die goed presteren verdienen minder toezicht. Daarbij blijft de inspectie alle scholen in het basis- en voortgezet onderwijs tenminste een keer per vier jaar bezoeken. Om het werk goed te kunnen uitvoeren, breidt de inspectie het aantal inspecteurs de komende jaren uit.

Met het nieuwe toezicht kijkt de inspectie ieder jaar naar de leerresultaten, de jaarstukken en de binnengekomen signalen van elke school. Op basis hiervan bepaalt de inspectie op welke scholen verder onderzoek nodig is en maakt het inspectieteam, indien nodig, concrete afspraken met de besturen om de kwaliteit te verbeteren of tekortkomingen op te heffen.

De heer Jan Teuwen was sinds februari 2007 waarnemend inspecteur-generaal van het Onderwijs. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van de nieuwe werkwijze van de inspectie. Onder leiding van Annette Roeters wordt het nieuwe toezicht ingepast in de inspectieorganisatie. Mevrouw Roeters heeft dan ook ruime bestuurs- en praktijkervaring in het onderwijs.

Vanuit haar achtergrond als neerlandicus startte mevrouw Roeters in 1982 als docent taalbeheersing aan de Christelijke Academie voor Journalistiek in Kampen. In 1993 werd ze directeur van de techniekopleidingen op deze school.
In 1996 werd mevrouw Roeters lid van het College van Bestuur van Hogeschool Windesheim en sinds 2002 was zij tevens lid van het College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarnaast was ze sinds 2005 ook lid van de Onderwijsraad.

De benoeming van mevrouw Roeters vond eind vorig jaar plaats in de Ministerraad.