Ministerie van Algemene Zaken

Antwoord op Kamervragen over uitspraken Rouvoet

Kamerstuk | 31-01-2008

Minister-president Balkenende heeft Kamervragen beantwoord van Tweede Kamerlid Remkes (VVD) over uitspraken van minister Rouvoet over de film 'Deep Throat'.

In antwoord op de vraag van g.a. Remkes tijdens de regeling van werkzaamheden van 30 januari 2008 over de uitspraken van minister Rouvoet kan ik u, mede namens de ministers Rouvoet en Plasterk, als volgt antwoorden.

In Nederland worden programma's niet vooraf verboden (artikel 7, tweede lid van de Grondwet, vrijheid van meningsuiting: "Er is geen voorafgaand toezicht op de inhoud van een radio- of televisieuitzending").

In de Mediawet is wel bepaald dat programma's die schade kunnen toebrengen aan de lichamelijke, geestelijke of zedelijke ontwikkeling van personen jonger dan zestien jaar gebonden zijn aan de regels en het toezicht van de Kijkwijzer van het NICAM.

De programma's van BNN en de VPRO waaraan minister Rouvoet refereerde, worden volgens de regels na 22.00 uur uitgezonden.

In de Mediawet is tevens bepaald dat programma's die ernstige schade kunnen toebrengen aan de lichamelijke, geestelijke of zedelijke ontwikkeling van personen jonger dan zestien jaar niet zijn toegestaan. Het Commissariaat van de Media beoordeelt of er sprake is van programma's die ernstige schade kunnen toebrengen. Altijd geldt dat dit pas na uitzending gebeurt.

De omroepen genieten een bij wet verzekerde vrijheid. Het is aan de omroepen om op verantwoorde wijze invulling te geven aan deze vrijheid.

Het lid van uw Kamer, de heer Van der Vlies, heeft hierover ook vragen gesteld. Deze zullen zo spoedig mogelijk worden beantwoord.

DE MINISTER-PRESIDENT,

Minister van Algemene Zaken,

mr.dr. J.P. Balkenende