Gemeente Deventer

Deventer Oranje Vereniging

Inschrijving in het Gulden Boek van de Deventer Oranje Vereniging

In verband met haar honderdjarig bestaan wordt de Deventer Oranje Vereniging ingeschreven in het Gulden Boek. De gemeenteraad van Deventer heeft hiertoe besloten.

De inschrijving vindt plaats in de Hal van het Stadhuis tijdens de feestelijke jaarvergadering op donderdag 31 januari om 19.30 uur. Burgemeester Andries Heidema reikt dan ook de zilveren erepenning van de gemeente en de oorkonde uit.

Deventer Oranje Vereniging
De Deventer Oranje Vereniging is sinds 1908 in Deventer actief en versterkt de band met het Huis van Oranje door de organisatie van:
* Koninginnedag

* lezingen en tentoonstellingen over historische en actuele onderwerpen die aan onze monarchie zijn gerelateerd en die zich hebben ontwikkeld tot toegankelijke evenementen voor een breed publiek: de kleedjesmarkt (rommelmarkt) voor kinderen, (muzikale) optredens en spectaculaire demonstraties (Gele Rijders, parachutisten), de openbare oranjereceptie op 30 april en het traditioneel planten van een boom zijn daar voorbeelden van.

Daarmee levert zij op gezette tijden haar eigen bijdrage aan de sociale cohesie in de stad en het `Oranjegevoel' dat ook in Deventer aanwezig is.

Bij speciale gelegenheden zoals de ontvangst van onze bevrijders en de viering van 5 mei organiseert
de jubilerende vereniging activiteiten met een feestelijk tintje waarbij ook onze bevrijders worden betrokken. Daarnaast heeft zij zich beijverd om de Wilhelminafontein na jaren van afwezigheid weer op de Brink geplaatst te krijgen.

Een bijzondere rol had de Deventer Oranje Vereniging bij de viering van de nationale Koninginnedag 2003 in Deventer en mede heeft gemaakt dat deze dag - naast de waardering van de leden van de Koninklijke familie zelf - landelijk veel bijval heeft gekregen en Deventer goed in het nieuws heeft gebracht.

Gulden Boek
De gemeenteraad kan besluiten een instelling of persoon in te schrijven in het Gulden Boek van de stad onder gelijktijdige toekenning van een gouden of zilveren erepenning. Toekenning van de gouden erepenning geeft ook recht op de titel: ereburger van Deventer.

Inschrijvingen in het Gulden boek hebben plaats sinds 1945. In het boek staan (ere)burgers, bedrijven en instellingen vermeld die Deventer een belangrijke dienst hebben bewezen.

Aanleiding tot het instellen van het Gulden Boek was het aanbieden van het ereburgerschap van Deventer aan de commandant van de bevrijdende Canadese troepen: brigadegeneraal T. Graeme Gibson op 22 april 1945 door en op initiatief van de tijdelijk burgemeester ir. C.A. Doets.

Publicatiedatum: 31-1-2008
Voorkant van het Gulden Boek

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging maandag 28 januari 2008