Ingezonden persbericht

Persbericht

Amersfoort 31 januari 2008

GroenLinks eist opheldering over nep-agent in dienst van gemeente

GroenLinks Amersfoort wil dat de gemeente duidelijke regels verbindt aan de inzet van particuliere beveiligers voor toezicht in de openbare ruimte. In dagblad BN/De Stem vertelt een medewerker van een particulier beveiligingsbedrijf dat hij tijdens zijn werk als toezichthouder in Amersfoort visitekaartjes uitdeelt met een politielogo. Dit is onacceptabel. GroenLinks vraagt om opheldering en wil dat de gemeente en de politie actie ondernemen tegen de inzet van nep-agenten.

Fractievoorzitter Sebastiaan van 't Erve van GroenLinks zegt dat als een beveiliger visitekaartjes uitdeelt met een politielogo, hij zich in feite uitgeeft voor politieagent: "Dat is een strafbaar feit, waar maximaal drie maanden cel op staat. Ik kan het niet accepteren dat iemand die in opdracht van de gemeente werkt, zich daaraan schuldig maakt. Daarom vragen wij het college om opheldering en, als het allemaal waar is wat BN/De Stem schrijft, om actie te ondernemen en ook de politie over dit voorval in te lichten."

Dit incident laat zien welke risico's er kleven aan de steeds verdergaande inzet van particuliere beveiligers in de openbare ruimte. Van 't Erve: "Het moet voor de burger volstrekt duidelijk zijn wanneer hij of zij met een politieagent te maken heeft en wanneer met een particuliere beveiliger. Wanneer een situatie uit de hand loopt, kan een politieagent doen wat nodig is, bijvoorbeeld door met dwang iemand aan te houden. Particuliere beveiligers hebben die bevoegdheden niet. Hoe moeten mensen op straat weten wat zij mogen verwachten? Verwarring is slecht voor de veiligheid."

Particuliere bedrijven voor beveiliging van de openbare ruimte kunnen in sommige situaties een welkome aanvulling zijn op het politiewerk. Bijvoorbeeld bij beveiliging op bedrijventerreinen. Maar daar moeten dan heel duidelijke afspraken over worden gemaakt. Van 't Erve: "Veiligheid is een kerntaak van de overheid. Daar moet je niet lichtvaardig over denken." GroenLinks wil de inzet van particuliere beveiligers voor stadstoezicht op korte termijn in de gemeenteraad bespreken.

NOOT VOOR DE REDACTIE:
(

Ingezonden persbericht