GroenLinks

Nederland moet staatloze kinderen te hulp schieten

31 januari 2008

GroenLinks vraagt staatssecretaris Albayrak van Justitie opheldering over de oproep van Unicef en Defence for Children om staatloze kinderen in Nederland te hulp te schieten.

Nederland heeft zich in het verleden verbonden aan internationale afspraken om staatloosheid te voorkomen. Naar nu blijkt komt het voor dat kinderen van migranten en asielzoekers geen nationaliteit hebben. Dat heeft tot gevolg dat kinderen mogelijk veroordeeld zullen zijn tot een illegaal bestaan, zonder aanspraken op ondersteuning van de Nederlandse overheid.

Nederland ondersteunt terecht initiatieven van Unicef om staatloosheid onder kinderen te voorkomen. Daarom is het vreemd dat uitgerekend in Nederland sommige kinderen staatloos door het leven moeten. GroenLinks roept de staatssecretaris daarom op om zo snel mogelijk te onderzoeken wat precies de oorzaken van deze staatloosheid is en om maatregelen te treffen waardoor kinderen een nationaliteit krijgen.

Naïma Azough
Den Haag, 31 januari 2008

Schriftelijke vragen van het lid Azough (GroenLinks)aan de staatssecretaris van Justitie over kinderen in Nederland zonder nationaliteit


1. Kent u het bericht dat Unicef en Defence for Children Nederland oproepen om kinderen zonder nationaliteit te hulp te komen?


2. Klopt het dat er in Nederland kinderen zijn zonder nationaliteit? Zo ja, om hoeveel kinderen gaat het en wat zijn de precieze oorzaken van deze staatloosheid?

4. Deelt u de mening dat Nederland op grond van artikel 7 van het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind verplicht is kinderen bij te staan in het verwerven van een nationaliteit omdat elk kind het recht heeft een nationaliteit te verwerven en Nederland de verwezenlijking van dit recht dient te waarborgen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, kunt u aangeven wat tot nu toe het Nederlands beleid hieromtrent geweest? Welke concrete maatregelen heeft de Nederlandse regering genomen om kinderen zonder nationaliteit te helpen?

5. Bent u zich bewust van het feit dat Nederland in diverse verdragen zich eraan heeft verbonden om statenloosheid te allen tijde te voorkomen? Hoe verhoudt zich dat met de aanwezigheid van kinderen in Nederland zonder nationaliteit?

6. Bent u zich bewust van het feit dat Nederland, onder meer door de financiering van geboorteregistratie-campagnes van Unicef, zich wereldwijd inzet om alle kinderen een nationaliteit te geven? Zo ja, is het dan niet vreemd dat het in Nederland voorkomt dat kinderen geen nationaliteit hebben?


7. Bent u bereid om te onderzoeken in hoeverre het mogelijk is kinderen de Nederlandse nationaliteit te verschaffen als kinderen noch op basis van nationale nationaliteitswetten, noch op grond van het Internationaal Verdrag inzake de Voorkoming van Statenloosheid, een nationaliteit kunnen bemachtigen?

Den Haag, 31 januari 2008