Beeld en Geluid

Persbericht, 31 januari 2008

eerste Europese aanbesteding van Beeld en Geluid

Technicolor digitaliseert 50.000 uur tv

Hilversum - Op 25 januari hebben het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Technicolor (voorheen NOB) een overeenkomst getekend voor het encoderen van zo'n 50.000 uur historisch televisie-archiefmateriaal. Dit is de eerste Europese aanbesteding die Beeld en Geluid heeft gedaan in het kader van het project Beelden voor de Toekomst. Het markeert de start van dit digitaliseringstraject van in totaal 280.000 uur aan av-materiaal van Beeld en Geluid in de komende zes jaar.

Gezien de omvang is het project Europees aanbesteed. De opdracht bestaat uit het encoderen van videomateriaal dat nu op digitale betacam staat. Het beeldmateriaal wordt daarbij omgezet naar digitale bestanden. Dit is nodig om de gevolgen van de achteruitgang van de dragers en het daarop vastgelegde materiaal te stoppen, en om het materiaal beter toegankelijk te maken.

Het materiaal zal gedurende de komende drie jaar worden gedigitaliseerd bij Technicolor Encoding. Het gaat om materiaal op digibeta dat wordt omgezet naar MXF D10-50: de digitale filenorm die ook in de DDV (De Digitale Voorziening, het digitale productie- uitzend- en archiveerproces) en het Digitaal Archief al wordt gebruikt. De digitalisering vindt plaats in een automatisch encoderingssysteem dat efficiënt en zonder kwaliteitsverlies functioneert. Het gaat in totaal om maximaal 55.000 uur te encoderen videomateriaal dat voor 1 januari 2011 digitaal beschikbaar moet zijn. Per maand encodeert Technicolor bijna 2.000 uur materiaal. Het gaat om televisieprogramma's van de vroege jaren '70 tot en met 2006.

Eenmaal gedigitaliseerd zal het materiaal instromen in het Digitaal Archief en kan het via iMMix, de elektronische catalogus van Beeld en Geluid, worden opgevraagd. Het materiaal komt zo, indien rechthebbenden daar toestemming voor geven, beschikbaar voor hergebruik op tv, themakanalen en bijvoorbeeld publicatie op dvd. Maar het materiaal leent zich ook voor toepassingen binnen het onderwijs, zoals de streaming videotoepassingen Teleblik en Academia. Op de rol staan nog aanbestedingen voor filmdigitalisering, filmconservering en digitalisering van fotonegatieven.

Beelden voor de Toekomst is een gezamenlijk project van zes instellingen: het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, het Filmmuseum, Nederland Kennisland, het Nationaal Archief, de Centrale Discotheek Rotterdam en de Vereniging van Openbare Bibliotheken. Dit consortium verenigt de grote collectiebeherende instellingen en brengt specifieke expertise op het gebied van innovatieve digitale technologie, doelgroepgerichte ontsluitingsmethodieken en auteursrechtproblematiek bijeen. Dit samenwerkingsverband heeft zich het doel gesteld de kennisinfrastructuur te versterken door het digitaliseren en beschikbaar stellen van audiovisuele bronnen.