Ingezonden persbericht

Amsterdam, 31 januari 2008

Staatssecretaris geeft onjuist beeld van Europafonds

In het Kamerdebat over het Europafonds op donderdag 31 januari stelde staatssecretaris Timmermans dat de onevenwichtigheid van de toegekende subsidies uit het Europafonds (het feit dat vrijwel alle subsidies gaan naar pro-Europaorganisaties) het gevolg is van het feit dat "Europakritische organisaties nauwelijks projecten indienen". Dit is niet juist.
In 2006 werd een gezamenlijke subsidieaanvraag van acht kritische organisaties door het ministerie afgewezen. De door het ministerie gegeven argumentatie voor de afwijzing was zodanig dat de betreffende organisaties daar niet anders uit konden concluderen dan dat aanvragen vanuit hun hoek niet gehonoreerd zouden worden. Er zijn voor het jaar daarna dan ook door deze organisaties geen nieuwe aanvragen ingediend.
Na kritische stukken in de media over de eenzijdige toekenningen uit het fonds in 2007 werden de betreffende organisaties, verenigd in het samenwerkingsverband Ander Europa, door het ministerie gevraagd om voor een volgende periode alsnog een subsidieaanvraag in te dienen. Op verzoek van het ministerie heeft hier een gesprek over plaatsgevonden. Daarin werd Ander Europa duidelijk gemaakt dat alleen een subsidieaanvraag van zeer beperkte omvang kans maakte op honorering.
Als er nu dus sprake is van beperkte aanvragen door kritische organisaties dan is dat een direct gevolg van het beleid van het ministerie in deze.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht