GroenLinks

GroenLinks zet belangrijke stap in hervorming EU-landbouwbeleid

Eko keurmerk 31 januari 2008


Vandaag stemde de milieucommissie van het Europees Parlement over de herziening van het Europees landbouwbeleid. Volgens Kathalijne Buitenweg (GroenLinks), rapporteur voor de milieucommissie, moet het landbouwbeleid van de Europese Unie flink op de schop.

"Milieu, voedselveiligheid en dierenwelzijn moeten een veel belangrijkere plaats krijgen in het landbouwbeleid. Landbouwsubsidies worden nu nog verstrekt op basis van productieniveaus uit het verleden. We moeten toe naar een stelsel waarin boeren beloond worden voor prestaties op het gebied van milieu, natuur, voedselveiligheid en dierenwelzijn," aldus Buitenweg.

Randvoorwaardensyteem
Op dit moment geldt voor de subsidiëring van de landbouw een zogenaamd randvoorwaardensysteem. Daarin worden minimumeisen gesteld op het gebied van milieu, natuur, dierenwelzijn en voedselveiligheid. Boeren die daar niet aan voldoen komen niet in aanmerking voor subsidie. Buitenweg: "Dat is een goed begin maar we zijn er nog lang niet. Ik ben blij dat mijn voorstellen om het randvoorwaardensysteem uit te breiden met onder meer eisen op het gebied van waterkwaliteit en de uitstoot van broeikasgassen vandaag werden aangenomen. Alleen al de veehouderij veroorzaakt zo´n 18% van de totale uitstoot van broeikasgassen. Maar het stellen van randvoorwaarden alleen zal de problemen in de landbouwsector niet oplossen."

Koppeling subsidies aan prestaties op duurzaamheidsgebied GroenLinks vindt dat landbouwsubsidies volledig moeten worden toegekend op basis van prestaties op het gebied van milieu, natuur, dierenwelzijn en voedselveiligheid. Op die manier stimuleer je boeren meer te doen dan ze wettelijk verplicht zijn. Buitenweg: "Wie meer doet dan de minimumnorm ontvangt ook meer subsidie. De landbouwsector is op dit moment gericht op schaalvergroting en op zoveel mogelijk productie. Eigenlijk kan je dat de boeren niet kwalijk nemen, want die willen ook gewoon brood op de plank.""

GroenLinks maakt het voor boeren financieel aantrekkelijk om in duurzaamheid te investeren. Dat is de enige manier om de huidige intensieve landbouwsector om te vormen tot een duurzame sector met respect voor mensen, dieren en het milieu.
"De intensieve landbouw is ziek, er is niets natuurlijks meer aan. Als we op de lange termijn nog landbouw in Europa willen houden moeten we er alles aan doen om die sector zo snel mogelijk weer gezond te maken. Boeren stimuleren om in duurzaamheid te investeren is de oplossing", aldus Buitenweg.

Belonen van groene diensten
GroenLinks vindt ook dat boeren beloond moeten worden voor de groene diensten die ze leveren. Ze zijn namelijk vaak niet alleen producten van voedsel, maar ook beheerder van het landschap of van natuur. Een boer die bijvoorbeeld een houtwal op zijn akker aanlegt levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit. Op die manier geef je boeren ook de mogelijkheid verder te kijken dan naar schaalvergroting alleen.


* Dossier: Landbouw, visserij en voedselveiligheid