NEN


Aangepaste norm bepaling asbest op werkplek

De bepaling van de concentratie aan respirabele asbestvezels in de lucht is geactualiseerd. Deze norm is nu in ontwerp verkrijgbaar bij NEN. Reageren op het normontwerp kan tot 1 mei 2008.

De volledige naam van het normontwerp luidt ontwerp NEN 2939 "Werkplekatmosfeer - Bepaling van de concentratie aan respirabele asbestvezels in de lucht bij het werken met of in de directe omgeving van asbest of asbesthoudende producten, met behulp van microscopische technieken". Dit normontwerp beschrijft de bepaling van de concentratie aan respirable asbestvezels op de werkplek van personen die beroepsmatig met asbest of asbesthoudende materialen werken en/of werkzaamheden in de directe omgeving van asbesthoudende materialen verrichten. Het geldt uitsluitend voor situaties vann beroepsmatige blootstelling en mag dus niet worden toegepast voor het bepalen van de asbestconcentratie in zogenaamde "niet-sloopsituaties".

Punten van aanpassing
De Nederlandse voornorm NVN 2939 (1988) is verouderd om onder andere de volgende redenen:

* De meetgevoeligheid is onvoldoende voor de veel lagere concentratieniveaus die tegenwoordig gemeten moeten worden ( -Er wordt gebruik gemaakt van fasecontrast-lichtmicsoscopie waarbij geen onderscheid mogelijk is tussen de diverse typen asbestvezels en/of andere vezelvormige bestanddelen uit de lucht;
* De beschrijvingen van kwaliteitsborging en meetonzekerheid voldoen niet aan de huidige eisen;

* De meetstrategie en monsterneming sluiten niet aan bij recente ISO-normen.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over deze norm of over het normalisatieproces: NEN-Milieu, Caroline van Hoek, telefoon (015) 2 690 249, caroline.vanhoek@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 2939:2008 Ontw. nl (Norm)