Nederlandse Islamitische Omroep

Persbericht www.nioweb.nl

Onderwerpen Nioscoop zondag 3 februiari 2008, tussen 15.00 en 15.30 uur op Nederland 2

Herhaling op Zaterdag 9 februari 2008, tussen 10.55 - 11.25 uur, Nederland Ik geloof er nog steeds in

Het debat in Nederland over de islam draait op volle toeren. Des te meer nu gespannen gewacht wordt op de film van Geert Wilders over de Koran. Is er sprake van angst voor de Islam ? Niet alleen in Nederland speelt deze kwestie, in heel West-Europa wordt er gesproken over de vraag of de islam wel past in de westerse samenleving. Hacer Duzgun van de Moslimexecutieve België zegt hierover. "Er is islamofobie, dat kunnen we niet ontkennen". Om de angst voor de islam en de daaruit voortvloeiende frustraties tegen te gaan werd afgelopen week in Brussel het Europesees Islamitish Charter ondertekend. Aanstaande zondag in Nioscoop een reportage over de islam in België, England en Frankrijk en een verslag uit Brussel over het ondertekende handvest. Onderwerpen De Horizon zaterdag 2 februari 2008, tussen 19.30 en 20.10 uur op Radio 5

Academische vrijheid kent geen nationaliteit

Een brief van de ministers van Onderwijs en Buitenlandse Zaken kwam laatst met een opmerkelijk verzoek aan Nederlandse universiteiten en HBO's: er werd gevraagd "waakzaamheid" en "grote terughoudendheid" te betrachten met het toelaten van studenten met een Iraanse achtergrond. Een gewone voorzorgsmaatregel of een verregaande mate van discriminatie op grond van nationaliteit? In de studio is te gast Samrad Ghane, één van de initiatiefnemers van de petitie 'Academische vrijheid kent geen Nationaliteit!'

Rapport Libanon -oorlog

Een Israëlische aanval op zuidelijk Libanon schrok de wereld wakker in de zomer van 2006. Wat niemand verwacht had gebeurde: het Israëlische leger, vaak beschreven als één van de meest getrainde en best-uitgeruste legers ter wereld, leed een nederlaag tegen de relatief kleine verzetsgroep Hezbollah. Afgelopen woensdag kwam het zogenaamde Winograd-rapport uit. Een onderzoek van de Israëlische staat naar wat er voor hen mis is gegaan in de zomer van 2006. Een gesprek met politicoloog Reinoud Leenders over enkele van de opmerkelijke uitkomsten van dit rapport.

Positie van dieren binnen de Islam

Waarom rennen veel moslims zo verschrikt weg als ze een hond aan zien komen? Moet, indien aanraking met de hond onvermijdelijk was, er opnieuw ritueel gereinigd worden? Veel moslims staan op zijn minst wantrouwend tegenover een aantal dieren. Met islamkenner Remy Soekirman gaan we in op de vraag waar dit vandaan komt en of dit terecht is. Een verkenning dus van de positie van het dier binnen de islam.

Wilt u reageren naar aanleiding van dit persbericht stuur dan een email naar redactie@islamitischeomroep.nl Dit bericht wordt automatisch verzonden.