Politie Friesland

Politieberichten van zondag 3 februari

Fryslân, 03-02-2008 o Politieberichten van zaterdag 2 februari 11.00 uur t/m zondag 3 februari 13.00 uur

Oosterwolde: inbraak winkel
De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan de Stationsstraat. Hier werd tussen vrijdagavond en zaterdagochtend de inhoud van de kassa gestolen. Men kwam binnen door het forceren van een deur. De 31-jarige eigenaar van de winkel deed aangifte.

Oosterwolde: man aangehouden voor winkeldiefstal
De politie heeft zaterdagochtend een 71-jarige inwoner van Oosterwolde aangehouden. De man had diverse goederen gestolen uit een winkel aan de Stationsstraat. Het ging om een totaalbedrag van EUR 7,12. Toen de man aangehouden werd, bleek dat hij nog 40 dagen moest zitten. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt. Aangifte namens de winkel is gedaan door een 40-jarige inwoner van Hoogeveen.

Leeuwarden: aanrijding met letsel
De politie heeft zaterdagmiddag een aanrijding met letsel afgehandeld op het Leeuwerikplein. Een 79-jarige automobiliste uit Leeuwarden reed in zuidelijke richting over de Troelstraweg. Ze naderde de rotonde en had alle aandacht voor een auto, die vanaf de Valkstraat de rotonde van het Leeuwerikplein opreed. Deze reed vervolgens rechtsaf de Troelstraweg op. De automobiliste wilde doorrijden naar de rotonde, maar zag daarbij een van rechts overstekende fietser over het hoofd. De mannelijke fietser (leeftijd en woonplaats bij de politie niet bekend) is per ambulance, met onbekend letsel, overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Alleen al door de aanwezigheid van de politie kon een verkeerschaos enigszins worden voorkomen.

Anjum: aanrijding met letsel
De politie heeft zaterdagmiddag een aanrijding met letsel afgehandeld op de Sylsterwei. Daar reed een auto, bestuurd door een 32-jarige inwoner van Dokkum, in de richting van Anjum. Bij de kruising met de Saatsenwei zag de man een auto, bestuurd door een leeftijdsgenoot uit Engwierum, gaande in de richting van Oostmahorn, over het hoofd. Het gevolg was een aanrijding, waarbij beide autos in de sloot raakten. De inzittende van de Engwierumer, een 26-jarige inwoonster van Engwierum, raakte gewond en is door de brandweer uit het voertuig gehaald. Zij is met een hersenschudding per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De bestuurder van de andere auto en zijn inzittende zijn eveneens per ambulance ter controle naar het ziekenhuis in Dokkum overgebracht. Bureau Ongevalanalyse heeft het ongeval onderzocht.

Drachten: twee aanhoudingen
De politie kreeg zaterdagmiddag de melding dat op een brug tussen De Trisken en de Postlaan een jongen met een wapen stond te zwaaien. Hierop is de jongen, een 14-jarige inwoner van Drachten, samen met een 16-jarige vriend uit Drachten, aangehouden door de politie. Even later werd in de woning van de 14-jarige een op een echt gelijkend pistool aangetroffen. Het pistool is in beslag genomen, de verdachten zijn overgebracht naar het bureau.

Leeuwarden: te veel gedronken, rijbewijs ingevorderd
De politie kreeg zaterdagavond de melding dat een auto bij het uitparkeren in de Pijlsteeg een andere auto had geraakt. De automobilist reed verder, zonder zijn identiteit bekend te maken. Even later trof de politie de auto in Wergea. De bestuurder, een 54-jarige inwoner van Wergea, bekende de aanrijding te hebben veroorzaakt. Ook bleek hij te hebben gedronken. Op het bureau blies de man 605 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur. Ook het rijbewijs van de man is ingevorderd.

Drachten: te veel gedronken
Een politiewagen reed zaterdagavond over de Rijksweg A7 bij Drachten. Van achteren naderde een auto met grote snelheid. Voortdurend werd groot licht gegeven. Hierop heeft de politie de bestuurder, een 54-jarige inwoner van Drachten, aan de kant gezet. De man kon geen verklaring voor het seinen met het groot licht. Hiervoor kreeg de man een bekeuring. Tijdens het gesprek werd alcohol geroken. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 430 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur.

Leeuwarden: vernielers parkeerborden aangehouden
De politie heeft zondagochtend een 16- en een 18-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden, omdat ze op de Vredeman de Vriesstraat twee parkeerborden vernielden. Een getuige had het duo een woning in de Wijbrand de Geeststraat zien binnengaan. Hier was een feestje. De twee zijn uit de woning gezet en door de politie aangehouden voor openlijke geweldpleging tegen goederen. De gemeente moet nog aangifte doen.

Appelscha: verdachte aangehouden voor vernielingen
De politie heeft zaterdagnacht een 13-jarige inwoner van Oosterwolde aangehouden. De jongen had een aantal vernielingen gepleegd in de Aenboomsteegde. De politie kon de jongen, die deel uitmaakte van een groepje van zeven jongeren, aanhouden, nadat hij was gezien op de Boerestreek. Een andere jongen, een 18-jarige inwoner van Oosterwolde, vond het nog nodig de politie te beledigen. Hij is eveneens aangehouden. Aangifte moet nog worden gedaan door een 41-jarige inwoner van Appelscha. Ook kan dan een beter beeld van de vernielingen worden gegeven.

Heerenveen: aanhouding na vernieling
De politie zag zaterdagnacht dat op het Gemeenteplein een fiets in de gracht werd gegooid. De verdachte, een 21-jarige inwoner van Rotsterhaule, kon meteen worden aangehouden. De fiets, waar het licht nog van brandde, kon uit de gracht worden gehaald en is overgebracht naar het politiebureau. De politie probeert de eigenaar van de fiets te achterhalen.

Leeuwarden: aanhouding verdachte door camerabeelden
De politie heeft zaterdagavond een 18-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Er was sprake van een vechtpartij op het Ruiterskwartier. De verdachte was de Oude Doelesteeg ingelopen. Via het cameratoezicht kon de Meldkamer Fryslân de agenten op straat de verdachte aanwijzen. Hierop is de verdachte aangehouden voor eenvoudige mishandeling en overgebracht naar het bureau. Aangifte is gedaan door een 19-jarige inwoner van Marrum.

Leeuwarden: twee aanhoudingen
De politie heeft zaterdagavond, een uur na de aanhouding in de Oude Doelesteeg (zie bericht hierboven), nog twee verdachten aangehouden in de omgeving van het Ruiterskwartier. Op het Ruiterskwartier stond een politiewagen geparkeerd. De agenten stonden op het Zaailand. Ze zagen vanaf daar dat twee Leeuwarders, beiden 18 jaar, op het dak van de politiewagen stonden te springen. Een groepje van een man of zeven stond er fotos van te maken. De twee mannen zijn aangehouden voor het plegen van openlijk geweld tegen goederen. Het dienstvoertuig had in ieder geval zichtbare schade op de motorkap.

Harlingen: twee aanhoudingen
De politie moest zondag omstreeks 04.15 uur twee groepen scheiden op de Voorstraat. De groepen hadden ruzie en er werd over en weer geslagen. Zes agenten hebben, na enig duwen en trekken, de groepen inderdaad kunnen scheiden. Er zijn twee aanhoudingen verricht. Een 17-jarige inwoner van Franeker is aangehouden voor mishandeling en belediging. Een 27-jarige Harlinger is aangehouden omdat hij zich niet wilde verwijderen. Ondanks de aanhoudingen bleven het nog enige tijd onrustig.

Berlikum: aanhouding verdachte
De politie heeft zondagochtend vroeg een 23-jarige inwoner van Minnertsga aangehouden. De man had zonder enige aanleiding een karateklap uitgedeeld tegen het hoofd, met daarop een helm, van een 20-jarige bromfietser uit Sint Annaparochie. De inwoner van Sint Annaparochie reed toevallig op dat tijdstip langs het Hemmemaplein. Op weg naar het bureau bekende de man de mishandeling.

Sneek: auto te water
De politie kreeg zondagochtend de melding dat een auto te water was geraakt op de Tingietersstraat. Ter plaatse gekomen bleek de bestuurster, een 26-jarige vrouw uit Sneek, reeds naast het voertuig te staan. De vrouw was de macht over het stuur verloren, nadat ze een stoeprand had geraakt. Ook had de vrouw gedronken. Ze blies 565 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur.