Ingezonden persbericht


Persbericht 23 januari 2008

Filmdocu "Claus - Op handen gedragen" in Nieuw Land

Lelystad- Op 3 februari wordt de documentaire "Claus - op handen gedragen" vertoond. Claus von Amsberg was een van de meest markante leden van het Nederlandse koninklijk huis. Zijn leven was vanaf zijn introductie als vorstelijke echtgenoot een geliefd onderwerp van gesprek in brede lagen van de bevolking. Zijn overlijden op 6 oktober 2002 bracht dan ook grote beroering.

In "Op handen gedragen" volgt regisseur Michiel van Erp op zijn beurt de gebeurtenissen, maar dan achter de schermen bij de media en in de beslotenheid van een aantal Nederlandse huiskamers. Voor veel mensen betekent de dood van de prins vooral werk aan de winkel. Een bloemist gaat op jacht naar de perfecte gerbera voor de decoratie in de kerk, de Duitse ambassadeur bereidt zich voor op de rouwdienst, de kistdragers oefenen hun gang door de kerk en een scoutingleider regelt warme chocola voor de wachtenden voor het paleis waar de prins is opgebaard. Rode draad is een speciale uitzending van de NOS, waar presentatrice Maartje van Weegen in de hectiek haar professionaliteit weet te bewaren maar off camera haar ontroering niet kan verhullen.

Een film over nuchtere Nederlanders en hun rouwrituelen, de wisselwerking tussen de media en het grote publiek, en de wankele balans tussen protocol en privé-verdriet.

Elke eerste zondag van de maand om 15.00 uur 's middags kunnen de vele liefhebbers van documentaire films terecht in Nieuw Land voor een prachtige film, een bijzondere reportage of een muziekfilm. De entree voor de film is gratis, de entree voor het museum is ¤ 7,00. Voorafgaand of aansluitend aan het filmprogramma kunt u dus ook het museum bezoeken. Donateurs van de Stichting Filmtheater Lelystad betalen de helft.

Meer informatie over het programma vindt u op www.cine-utopia.nl. Ook kunt u bellen met de receptie van Nieuw Land onder nummer (0320) 22 59 00.



Ingezonden persbericht