KNHS


Joan Eikelboom overleden

3 februari 2008
Joan Eikelboom

1 | 2

ERMELO (KNHS) - Op 1 februari is Johanna Geesje (roepnaam Joan) Eikelboom uit Hall op 38-jarige leeftijd overleden tijdens haar middagdutje op haar farm 'Katjapia' in Namibië, waarheen zij in oktober vorig jaar emigreerde. Op 21 december jl. trad zij daar in het huwelijk met Ab van Wijk. Binnen de Nederlandse Endurance sport vervulde Joan Eikelboom vele jaren een hoofdrol. Zo was zij in 2002 betrokken bij de oprichting van de Fasna Trail, sinds dat moment de eerste en enige jaarlijkse FEI wedstrijd in deze discipline (de endurance) in Nederland. Deze wedstrijd, tevens het NK, vindt jaarlijks plaats rondom de terreinen van het KNHS-centrum te Ermelo.

Joan Eikelboom was een betrokken jonge vrouw, die van mensen hield en mensen wist te enthousiasmeren. Zo was zij tijdens de WEG 2006 nauw betrokken bij de Zuid-Afrikaanse deelnemers in de endurance. In 2004 reed zij de legendarische schimmel Salomon's Djinti naar de Nederlandse titel in de Endurance, door de 160 kilometer lange rit met een gemiddelde snelheid van 13.58 km/u te overbruggen. In 2007 nam zij afscheid van de Nederlandse endurancesport op een haar kenmerkende wijze. Zij won met Ainhoa Scratch de wedstrijd over honderd kilometer met een gemiddelde snelheid van 18,2 km/u.

Met Joan Eikelboom is op veel te jonge leeftijd een fantastische ambassadeur van de endurancesport heengegaan, die met haar daadkracht en enthousiasme in haar nieuwe vaderland de endurancesport een enorme impuls had kunnen geven. In Nederland mogen we haar in dankbaarheid gedenken voor wat zij, op zo innemende wijze, voor deze schitterende tak van sport heeft gedaan.

Er is een condoleanceregister geopend op www. joaneikelboom.nl

Ik zal mij Joan Eikelboom herinneren als de vrouw die mijn ogen opende voor de schoonheid van de endurance sport. Voor de eenzaamheid van de endurancerijder, maar ook voor het gevoel waarover een endurancerijder dient te beschikken, om samen met het paard op verantwoorde wijze deel te nemen aan deze tak van sport, die open staat voor iedereen die het op kan en wil brengen zo vele uren te steken in de trainingsarbeid. KNHS Mediavoorlichting/Jacob Melissen

Foto's van Joan Eikelboom: Jacob Melissen en Aart Markies