Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 23 januari 2008

Herinrichting De Laat-oost start 4 februari

Tweerichtingsverkeer, meer ruimte voor voetgangers en grotendeels parkeren aan de noordzijde op de Laat-oost. Zo komt de winkelstraat er uit te zien tussen Limmerhoek en Groot Nieuwland, na de herinrichting dit voorjaar. Het College van B&W heeft besloten het oostelijk deel van de Laat opnieuw in te richten volgens het ontwerp dat zes weken ter inzage heeft gelegen. Aan de zuidzijde tussen de Keetgracht en de Bloemstraat zullen een aantal tijdelijke parkeerplaatsen komen. De Limmerhoek krijgt ook een opknapbeurt tussen Vondelstraat en Laat-oost. Hier keren na de herinrichting de parkeerplaatsen terug aan beide zijden van de weg.

Participatietraject

In het voorjaar van 2007 is het participatietraject rond de herinrichting van de Laat-oost gestart. Met vertegenwoordigers van ondernemers en bewoners is een eerste idee ontwikkeld, dat op 11 juni in een inloopbijeenkomst aan de buurt is gepresenteerd. Naar aanleiding van de opmerkingen tijdens en na deze inloopbijeenkomst is het plan aangepast, waarbij met name het voorgestelde idee voor éénrichtingsverkeer is verlaten. Het aangepaste ontwerp is ter inzage gelegd van 22 november 2007 tot en met 3 januari 2008 en op 10 december is een informatieavond gehouden. Het ontwerp wordt zowel door bewoners als door winkeliers positief ontvangen. Wel hebben een aantal winkeliers, Ondernemend Alkmaar en de FOCA gevraagd tot de oplevering van de Schelphoekgarage aan de zuidzijde van de Laat tussen de Bloemstraat en de Limmerhoek een aantal tijdelijke parkeerplaatsen te realiseren. Dit verzoek wordt gehonoreerd.

Tijdelijke parkeerplaatsen

Om er voor te zorgen dat er voldoende parkeergelegenheid in dit deel van de stad blijft, komt er een aantal tijdelijke parkeerplaatsen. De tijdelijke parkeerplaatsen zullen worden opgeheven zodra de Schelphoekgarage in gebruik genomen is, dan wel uiterlijk in 2013.

Impuls

Het college verwacht met de herinrichting een duidelijke positieve impuls voor winkels. Er komt voldoende ruimte voor voetgangers, waarmee de Laat-oost een aantrekkelijk onderdeel wordt van het winkelgebied van Alkmaar. De komst van de parkeergarage in de Schelphoek versterkt deze impuls zelfs. Wachten met de herinrichting tot de komst van de parkeergarage brengt het risico met zich mee dat het gebied verloedert, met alle nadelige (economische) effecten van dien.

Start werkzaamheden

Er wordt in fases gewerkt vanaf de Kapelsteeg richting Vondelstraat. De werkzaamheden starten op 4 februari. Door snel te starten met de herinrichting kan deze gereed zijn in mei, voordat de meeste toeristen naar Alkmaar komen. Over de uitvoering van de werkzaamheden worden bewoners, winkeliers, winkelend publiek en passanten de komende tijd nader geïnformeerd via de media, brieven, de Stadskrant en de website www.alkmaar.nl