Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie

29 januari 2008

Oratie Mirko Noordegraaf, hoogleraar 'Publiek Management'

'Tijd voor eerherstel publieke manager'

De laatste jaren liggen managers van publieke dienstverlening als zorginstellingen, onderwijs en politie flink onder vuur. Ten onrechte, vindt Mirko Noordegraaf, hoogleraar 'Publiek Management' aan de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie van de Universiteit Utrecht. Problemen die professionals ervaren worden niet veroorzaakt door managers, maar door een veranderende samenleving. Het is juist de taak aan managers om die ontwikkelingen in goede banen te leiden. Noordegraaf pleit in zijn inaugurele rede op 4 februari, getiteld 'Professioneel bestuur', dan ook voor een eerherstel van de publieke manager.

Zondebok

Sinds enkele jaren - en in het bijzonder sinds de opkomst van Pim Fortuyn - is het gebruikelijk om managers de schuld te geven van alle mogelijke misstanden binnen de publieke sector. Leidinggevenden binnen zorg, onderwijs, welzijn, politie en UWV zouden zich teveel bezighouden met fusies, waardoor ze steeds verder van de praktijk zijn komen te staan. Zij zouden professionals belemmeren door ze aan een teveel aan regels en richtlijnen te onderwerpen. Bovendien zouden zij zich verrijken ten koste van de professionals. Hierdoor is een situatie ontstaan waarbij managers steevast als 'schuldigen' en professionals als 'slachtoffers' worden neergezet. Niet alleen in de media, maar zelfs onder politici luidt het credo: 'Weg met de manager'.

Eerherstel

Het is volgens Noordegraaf niet de manager maar de veranderende samenleving, die ten grondslag ligt aan de problemen op de werkvloer. Noordegraaf: 'Burgers worden steeds mondiger en veeleisender, waarbij ze zelfs agressie niet schuwen om hun zin te krijgen. Ook worden incidenten vaak door de media uitvergroot. Daarnaast wordt door alle bezuinigingsmaatregelen de financiële situatie binnen de publieke sector steeds nijpender.' Noordegraaf pleit voor een eerherstel van de publieke manager. Die kan dankzij zijn expertise dergelijke processen juist in goede banen leiden. Ook kan hij ervoor zorgen dat professionals hun werk beter kunnen doen. Wél is het volgens Noordegraaf zaak dat de manager zelf 'professioneler' wordt, waarbij ze efficiency en marktgericht denken niet de boventoon laten voeren. Managers moeten beter zicht krijgen op wat er op de werkvloer speelt en hun werkwijze afstemmen op het uitvoerende werk. Daarnaast moeten zij streven naar kleinschaligheid, ook binnen grote, gefuseerde organisaties.

Coordinating Societal Change

De Universiteit Utrecht heeft haar toponderzoek gebundeld in vijftien focusgebieden. Met deze focusgebieden wil de Universiteit Utrecht hoogwaardig onderzoek stimuleren en bijdragen aan het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken. Het aandachtsgebied van Mirko Noordegraaf, hoogleraar 'Publiek Management', valt binnen het focusgebied 'Coordinating Societal Change'. Hierin wordt onderzoek gedaan naar de historische, politieke, sociale, ethische en juridische aspecten van internationale conflicten en mensenrechten in hun onderlinge relatie. Meer informatie is te vinden op www.uu.nl/focusgebieden.

Oratie

Prof.dr. Mirko Noordegraaf (Faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie) houdt zijn inaugurale rede op maandag 4 februari om 16.15 uur in het Academiegebouw, Domplein 29 te Utrecht.

Meer informatie

Erzsó Alföldy, Faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie, (030) 253 7497, e.alfoldy@law.uu.nl.

B.g.g. Peter van der Wilt, Persvoorlichting Universiteit Utrecht, (030) 253 3705, p.m.vanderwilt@uu.nl.