Gemeente Vlieland

Uitnodiging voorlichtingsavond Duurzame energie voor Vlieland

Op maandag 4 februari 2008 organiseert het Duurzaam Energie Team Vlieland een voorlichtingsbijeenkomst over duurzame energie op Vlieland en wil hierbij met nadruk alle Vlielanders betrekken bij het realiseren van duurzame energie toepassingen op Vlieland.

Het zal zeker geen eenzijdig verhaal mogen worden. Wij hopen dan ook dat ideeën die er leven onder de vlielander bevolking worden uitgesproken. De avond zal worden geopend door de wethouder Tom van Mourik, waarna de heer Harm Grunstra, voorzitter van het duurzaam energieteam Vlieland, ons door de avond zal leiden en wordt het duurzaam Energie Team Vlieland aan u gepresenteerd. Tijdens deze voorlichtingsbijeenkomst proberen we gezamenlijk met u uitgangspunten te verzamelen voor het toepassen van vormen van duurzame energie. Denk hierbij aan het plaatsen van PV-panelen, zonnecollectoren, warmtepompen, en bijvoorbeeld kleinschalige windenergie.

Zo zal tijdens door de heer Heijkoop een nieuw en revolutionair type windturbine worden gedemonsteerd. Deze windturbine wordt ook wel de Energy Ball genoemd en leent zich bij uitstek om te worden toegepast in de gebouwde omgeving (zie ook bovenstaande illustraties. Door hem zal eveneens een demonstratie en toelichting worden gegeven over LED-verlichting. Wat is LED-verlichting , wat zijn de voordelen (en mogelijk nadelen) ervan.

Vragen als 'mag ik zomaar en overal een zonnepaneel op mijn dak plaatsen of een grondwaterwarmtewisselaar aanbrengen' proberen we helder te krijgen. Welke regels willen we elkaar opleggen, daar willen we duidelijkheid over krijgen.
Wat is mogelijk op welke plaats, wat mag er zoal worden gerealiseerd in het beschermd dorpsgezicht, op het zomerhuizenterrein en bijvoorbeeld het bedrijventerrein.
Daarnaast wordt ook een overzicht gegeven van relevante bestaande en in ontwikkeling zijnde subsidieregelingen op het gebied van duurzame energie. Naast de zakelijke markt willen wij ook mogelijkheden schetsen voor de particuliere markt om deze eveneens op een betaalbare wijze van duurzame energie toepassingen te kunnen voorzien. De heer van Wermeskerken van de firma Ballast Nedam zal een toelichting geven over de toepassing van aardgas als brandstof voor motorvoertuigen. Aardgas is de schoonste fossiele brandstof en kan met andere gassoorten worden gemengd (Biogas en waterstofgas). Biogas en/of waterstofgas kan gewoon in het aardgasnet worden bijgemengd. Het college van b en w heeft onlangs besloten om voor de buitendienst een bestelbus in aardgasuitvoering aan te gaan schaffen. In het project haven bedrijventerrein Oosterseveld is het verplaatsen van het huidige tankstation een onderdeel. Momenteel wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om ook duuzame brandstoffen te gaan leveren. Omdat biobrandstoffen ook een aantal schaduwzijden kent is door het college van b en w ervoor gekozen om aardgas als overgangsbrandstof te kiezen. Een aardgasvulpunt realiseren bij het nieuwe tankstation vergt een fikse investering en het besluit hiertoe moet dan ook zorgvuldig worden genomen.
Wij willen ook graag van u weten of er bereidheid bestaat om op termijn (bijvoorbeeld bij aanschaf/vervanging van een auto, te beginnen met bedrijfsauto's) tot aanschaf van een aardgasauto te willen overgaan.
Indien hiervoor voldoende belangstelling bestaat kan bij het nieuwe tankstation een aardgas snelvulpunt worden gerealiseerd. Rijden op aardgas is niet alleen schoner, maar ook aanzienlijk goedkoper. Natuurlijk wordt er koffie of thee geserveerd is er na afloop nog de mogelijkheid een drankje te nuttigen.
Het college van b en w wil u op deze manier betrekken bij de realisatie van de doelstelling om in 2020 Vlieland 100% autonoom te laten zijn in haar energie- en watervoorziening. Alleen kunnen we deze ambitie niet waarmaken, maar als samenleving kunnen we dat wel.
Nogmaals nodigen wij alle Vlielanders uit deel te nemen aan deze voorlichtingsavond; uw inbreng wordt zeer gewaardeerd!