Gemeente Bussum

Raad reageert op herindelingplan provincie

De gemeenteraad van Bussum gaat op maandag 4 februari naar de vergadering van de statencommissie van de provincie Noord-Holland. De raad zal daar reageren op het `herindelingadvies Gooi en Vechtstreek' van Gedeputeerde Staten. Inwoners die mee willen, zijn van harte welkom.

Bussumer wil fusie met Naarden en Hilversumse Meent

Bussum pleit sinds jaar en dag voor samenvoeging, of beter hereniging met Naarden. Wanneer de Hilversumse Meent daaraan wordt toegevoegd, ontstaat een gemeente van 50.000 inwoners. Die gemeente is groot genoeg om voor de lange termijn bestuurskrachtig te zijn en klein genoeg om de afstand tussen bestuur en burgers niet te groot te laten worden. Het gemeentebestuur van Bussum staat niet alleen met deze opvatting. De gemeenteraad heeft via de FusiePeiling de inwoners gevraagd welke fusievariant hun voorkeur heeft. Maar liefst 50% van de stemgerechtigde Bussumse inwoners heeft gereageerd. 96% heeft voorkeur voor een fusie met alleen Naarden (en de Hilversumse Meent). Gedeputeerde Staten van de provincie blijven echter volharden in het standpunt om Bussum en Naarden samen te voegen met Weesp en Muiden (G-V4). De gemeenteraad van Bussum vindt de onderbouwing van dit voorstel volstrekt onvoldoende.

Niet genoeg draagvlak

In het Regeerakkoord staat dat er voor gemeentelijke herindeling voldoende draagvlak moet bestaan. Dat is bij de fusievariant van vier gemeenten niet het geval. De raad van de grootste gemeente (Bussum) wijst de variant unaniem af en wordt daarbij massaal gesteund door haar inwoners. Ook de gemeenteraden van twee andere gemeenten (Weesp en Naarden) zijn niet unaniem voor een G-V4. De provincie neemt dan ook het risico dat het Rijk de G-V4-fusie afwijst als zij dit herindelingadvies toch aan de minister voorlegt. Draagvlak is namelijk slechts een van de rijkscriteria. Ook aan andere criteria zoals interne samenhang en (regionaal) evenwicht wordt volgens de raad van Bussum niet voldaan.

Opnieuw om tafel

De gemeenteraad zal de statencommissie vragen om niet positief te adviseren over dit herindelingadvies. Ook vraagt Bussum aan Gedeputeerde Staten om opnieuw om de tafel te gaan met alle Gooise gemeenten en te kijken of in onze regio een meer logische bestuurlijke organisatie mogelijk is.

Wilt u mee?

De vergadering begint om 19.00 uur in Motel Haarlem-Zuid. De gemeente biedt belangstellende inwoners en insprekers de mogelijkheid van vervoer naar Haarlem. Voor meer informatie of aanmelden als u mee wilt, kunt u contact opnemen met de heer K.Kahlmann, telefoon (035)6928779, e-mail: Kakah@Bussum.nl