TROS

StoneSansHilversum, 30-01-2008

Afdeling Marketing & Communicatie

Televisie

LINGO

Uitzending maandag 4 februari

Nederland 1 - 19.00 uur

LINGO STAAT NA 4000 AFLEVERINGEN 'WEL OP DE KAART'

Zes-, zeven-, en tienletterwoorden, groene en rode ballen, twee koppels en vijf dagen per week op televisie. LINGO, hét woordspel van Nederland, beleeft op maandag 4 februari zijn 4000ste aflevering. Het wordt een feestelijke aflevering van LINGO met kandidaten uit de allereerste uitzending van 5 januari 1989. De zussen Martha de Meij uit Wijchen en Yvonne Fransen uit Rotterdam spelen opnieuw tegen het koppel Jaap en Nettie Krull, broer en zus uit respectievelijk Boxtel en Amsterdam. Negentien jaar geleden wonnen Martha en Yvonne ruim elfduizend gulden, gaan ze er vanavond weer met de hoofdprijs vandoor?

LINGO is vanaf deze jubileumuitzending voortaan te zien in een nieuw decor en heeft een aantal nieuwe spelregels.

In de beginperiode was LINGO wekelijks te zien op televisie. Later werd het spelletje iedere werkdag gespeeld. Verschillende presentatoren hebben LINGO gepresenteerd. Zo begon het ooit met Robert ten Brink. Hij presenteerde de eerste 213 afleveringen. FranÁois Boulangé volgde met maar liefst 2043 afleveringen. Toen FranÁois zeven jaar achter het presentatiedesk had gestaan, gaf hij het stokje door aan Nance. Met deze presentatiewisseling veranderde Nederlands bekendste woordspel ook van omroep: van de VARA naar de TROS. Sinds 1 september 2005 (aflevering 3420) is Lucille Werner het gezicht van LINGO.

Het te winnen prijzengeld bij LINGO wordt mogelijk gemaakt door de Sponsor Bingo Loterij. Uit naam van dezelfde loterij geeft Rick Brandsteder dagelijks een auto weg. In Nederland wordt LINGO uitgezonden door de TROS. In het buitenland is het programma te zien in onder meer Frankrijk, Spanje, Griekenland, Turkije, de Verenigde Staten, Portugal en Maleisië. Er zijn regelmatig thema-uitzendingen geweest, waaronder LINGO voor analfabeten, met Chinezen en voor kinderen.