Dementerenden beleven onvergetelijk avontuur

31/01/2008 14:51



Nationaal Fonds Ouderenhulp



Zelden spreekt de Rotterdamse hoogbejaarde dame nog en al helemaal niet spontaan. Maar als de 1700 kilo zware Igor zijn kop tegen het glas duwt en op centimeters afstand nieuwsgierig in haar ogen kijkt, schalt haar stem opeens door de ruimte. "Wat zijn ze groot!" En dan verguld: "ik vind ze prachtig."

Het is al langere tijd bekend dat dieren een positief effect hebben op het welzijn van dementerende ouderen. De interactie met dolfijnen, en vooral walrussen lijkt deze ouderen nog extra te prikkelen. Het Nationaal Fonds Ouderenhulp organiseert op 4 februari 2008 een ontmoeting tussen dementerende ouderen en dolfijnen in het Dolfinarium van Harderwijk. Tijdens deze voor Nederland unieke activiteit 'spelen' en 'communiceren' dementerende ouderen met dolfijnen en walrussen. Ze genieten niet alleen van deze enorme dieren, ook het feit dat ze weer ongedwongen contact kunnen maken, heeft een positief effect. "Een dame die weinig spreekt, gaf in duidelijke bewoordingen aan hoe prachtig zij het vond," aldus Jan Romme, directeur van het Nationaal Fonds Ouderenhulp.

Trainers van het Dolfinarium en ergo/dierengedragstherapeuten van Laurens, de Rotterdamse organisatie voor wonen, diensten en zorg, hebben intensief samengewerkt om een toegankelijk en interactief programma samen te stellen voor deze bijzondere doelgroep. Door het spel kan een opening worden gevonden bij mensen die door hun ziekte moeilijk benaderbaar zijn. De onrust, angst of onzekerheid die we bij veel dementerende ouderen zien, vermindert tijdelijk. Via foto's en video's kan het geluksgevoel bij de ouderen later opnieuw worden opgeroepen, zodat deze ontmoeting ook op langere termijn een positief effect heeft op hun welzijn.

Datum: 4 februari 2008
Tijd: 11.00 uur
Plaats: Dolfinarium, Strandboulevard Oost 1, Harderwijk





http://www.ouderenhulp.nl