Gemeente Den Haag

Energieteam installeert gratis spaarlampen en tochtstrips bij Haagse minima

Haagse minima kunnen deze winter gratis een energiebespaarbox bestellen bij de gemeente Den Haag. In de doos zitten producten waarmee huishoudens tussen de 100 en 150 euro op hun energie- en waterrekening kunnen besparen. Een speciaal Energieteam komt de producten, die een winkelwaarde hebben van 75 euro, vervolgens gratis bij de mensen installeren. Aanvragers moeten wel een Ooievaarspas hebben.

Wethouder Henk Kool van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geeft maandag 4 februari het startschot voor de actie. Hij krijgt dan een energiebespaarbox van het Energieteam. De actie is onderdeel van de oorlog tegen de armoede, die Kool in zijn nieuwjaarstoespraak voor de medewerkers van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft aangekondigd.

De gemeente heeft veel geld om mensen die van een minimuminkomen moeten rondkomen te hulp te schieten, maar bereikt lang niet iedereen die daar voor in aanmerking komt. Daarom wil wethouder Kool dit jaar alles op alles zetten om mensen op te sporen en alle voorzieningen die Den Haag heeft in de etalage te zetten.

Pakket
Mensen die een Ooievaarspas hebben kunnen de energiebespaarbox bestellen en een afspraak maken met het Energieteam (E-team) via telefoon 070-383 39 81. In de box zitten twee spaarlampen met 8.000 branduren; een rol van vijftien meter radiatorfolie; drie speciale dopjes voor op de douche en mengkranen, waarmee warm water kan worden bespaard; een deurdranger; een zogenoemde standbykiller voor TV, PC en randapparatuur; een doorvoerstekker met aan/uit knop; twaalf meter tochtband en een koelkast/diepvriesthermometer.

E-team
De medewerkers van het E-team zijn veelal langdurig werklozen of mensen met een gesubsidieerde baan, die werkervaring opdoen om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Het E-team geeft advies over het zuinig omgaan met energie. De medewerkers bekijken de jaarafrekening en geven aan hoe er kan worden bespaard op verbruik van gas, stroom en water.