Technische Universiteit Delft

Blu-ray Disc
door M&C

Promotie van dhr. ing. J.M.A. van den Eerenbeemd: "Near-Field Optical Recording on Cover Protected Discs"

04 februari 2008 - 28 januari 2008 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer ing. J.M.A. van den Eerenbeemd | HTS-ingenieur in de technische natuurkunde, Nederland
promotor | Prof.dr.ir. J.J.M. Braat (TNW)

Near-Field Optical Recording on Cover Protected Discs De opslagcapaciteit van een optische schijf wordt beperkt door het oplossend vermogen van het lees/schrijf-systeem. Het Blu-ray Disc (BD) systeem, een opvolger van DVD, haalt een opslagcapaciteit van 25 GB op een enkele laag, welke de hoogste is van alle commercieel beschikbare systemen. Het BD systeem nadert de grenzen van wat fysisch haalbaar is met conventionele optische data systemen in termen van golflengte en numerieke apertuur. De opslagcapaciteit van optische schijven verder vergroten is dan ook niet triviaal.

Dit onderzoek, uitgevoerd bij Philips Research, gebruikt een Solid Immersion Lens (SIL) om de opslagcapaciteit van optische data systemen te vergroten tot voorbij de grenzen die bereikt kunnen worden met conventionele lenzen. De voordelen van een SIL kunnen alleen worden benut als de afstand van de SIL tot de schijf beduidend kleiner is dan de golflengte van het gebruikte licht. Aanvankelijk werd aangenomen dat de datalaag bij gebruik van een SIL boven op een schijf moet liggen waardoor deze laag extreem kwetsbaar is. Dit onderzoek laat zien dat zelfs in combinatie met een SIL een dunne beschermlaag boven op de datalaag gebruikt kan worden. Hierdoor neemt de betrouwbaarheid van nabije veld optische opslagsystemen toe. Een bijkomend voordeel is dat een dergelijke beschermlaag de mogelijkheid biedt om meerdere datalagen te gebruiken waardoor de opslagcapaciteit van het systeem verder toeneemt.

Op SIL gebaseerde lenzen, waarmee door een beschermlaag kan worden gelezen, zijn ontworpen, gemaakt en gekarakteriseerd. Deze lenzen zijn geïmplementeerd in een opstelling voor nabije veld optische data opslag. Hiermee zijn optische schijven met een beschermlaag succesvol beschreven. De resultaten beschreven in dit proefschrift maken aannemelijk dat een opslagcapaciteit van 100 GB per laag, op een schijf ter grootte van een CD, mogelijk is.

Laatst gewijzigd: 31 januari 2008