Gemeente Schiedam


Januari

Bas van der Heijden, nieuwbouw en renovatie aan het Broersveld een stap dichterbij

31 januari 2008

De renovatie en gedeeltelijke sloop en nieuwbouw voor Bas van der Heijden aan het Broersveld in de Schiedamse binnenstad zijn na veel overleg en intensieve planvorming een grote stap dichterbij. Op maandag 4 februari 2008, om 16.00 uur, zullen wethouder Menno Siljee en Jan van den Broek van het Van den Broek concern daartoe een overeenkomst tekenen.

Plaats van handeling is t Hoeckhuys op de hoek van de Grote Markt en de Lange Kerkstraat in Schiedam. Het betreft de officiële overdracht van enkele gemeentelijke panden op de hoek Broersveld en Herenpad aan het winkelbedrijf. De bedoeling is om deze panden te slopen en de vrijkomende ruimte te betrekken bij de uitbreiding en renovatie van de supermarkt en de bouw van een aantal appartementen. De daadwerkelijke start van de renovatie en nieuwbouw zal rond augustus 2008 zijn. Voor die tijd wordt er gesloopt en bouwrijp gemaakt en wordt aan de Buitenhavenweg eerst nog een noodwinkel voor Bas neergezet.

Bas van der Heijden had al veel langer plannen voor uitbreiding in de Schiedamse binnenstad. Het ging toen om de bouw van een grote supermarkt aan de Buitenhavenweg. Veranderende tijden en omstandigheden hebben het Van den Broek concern echter doen besluiten om de uitbreiding op de huidige locatie aan het Broersveld te laten plaatsvinden. Hier zal de bestaande supermarkt grondig worden verbouwd, van een geheel nieuwe voorgevel worden voorzien en worden uitgebreid met nieuwbouw op de hoek van het Broersveld en het Herenpad. De tot nu toe leegstaande bovenetage van het pand wordt bij de supermarkt getrokken en zal bereikbaar zijn met een hellingbaan (=rollend tapijt). In het front aan de zijde van het Broersveld worden kleine winkels gevestigd. De nieuwbouw aan het Herenpad maakt het mogelijk om de bevoorrading van de winkels binnen het pand te laten gebeuren. Daardoor behoeft het lossen van de vrachtwagens niet meer op straat plaats te vinden en zal er in de directe omgeving minder verkeer- en geluidhinder zijn. Boven de bevoorrading- en magazijnruimte komen acht appartementen.

De gemeente Schiedam is blij met de vernieuwing en uitbreiding van de winkelruimte en de bouw van de appartementen en ziet dit initiatief als een belangrijke bijdrage aan de verbetering van het winkelaanbod en het aanzien van het Broersveld. Zeker nu het project Kuiperswerf (winkels met 19 bovenwoningen) al in aanbouw is en ook de werkzaamheden voor de nieuwbouw bij de oude Passage zijn gestart.