Timmermans op werkbezoek naar Zuid-Afrika

Staatssecretaris Timmermans (Internationaal Cultuurbeleid) brengt van 4 tot 7 februari een werkbezoek aan Zuid-Afrika. Het werkbezoek staat in het teken van de intensivering van de culturele relaties tussen Nederland en Zuid-Afrika.

De staatssecretaris opent op 5 februari een grote overzichtstentoonstelling van Marlene Dumas in de toonaangevende Standard Bank Gallery in Johannesburg. Het is de eerste keer sinds het vertrek van Marlene Dumas dat een tentoonstelling van haar werk te zien is in haar geboorteland. "Dumas' kunst draagt bij aan het stimuleren van nieuwsgierigheid en het zoeken van contact met het onbekende", aldus Timmermans.

Timmermans spreekt tijdens de reis met de Zuid-Afrikaanse minister van cultuur Pallo Jordan over cultuurbeleid en de prioriteiten van het gemeenschappelijke erfgoedbeleid. Nederland ondersteunt de Zuid-Afrikaanse culturele sector jaarlijks vanuit het programma Cultuur en Ontwikkeling met een bedrag van ongeveer 1 miljoen euro. Daarnaast hebben Nederland en Zuid-Afrika een overeenkomst om het Gemeenschappelijke cultureel Erfgoed in Zuid-Afrika te behouden. Een voorbeeld hiervan is de ontsluiting van de VOC-archieven. Deze worden door de bewoners van Kaapstad nu gebruikt voor onder andere stamboomonderzoek. Meer recent zijn de archieven van de Nederlandse anti-apartheidsbeweging overgedragen aan Zuid-Afrika. Ook op het gebied van hedendaagse kunst is Nederland goed vertegenwoordigd in Zuid-Afrika:, zo vindt het Winternachtenfestival dit weekend in Kaapstad plaats.

Timmermans en Jordan spreken ook over het belang van uitwisseling tussen hedendaagse kunstenaars. "De kracht van cultuur zit in de ontmoeting en soms ook in de confrontatie met de ander," aldus Timmermans.


Noot voor de redacties (