Veel winst te behalen door wereldwijd onderzoek naar kankerpreventie

04/02/2008 09:25
Wereld Kanker Onderzoek Fonds



Amsterdam - Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, onderdeel van het World Cancer Research Fund netwerk, stelde onlangs dat ongeveer een derde van het aantal gevallen van kanker voorkomen kan worden door een gezonde leefstijl. De aanbeveling op het gebied van voeding, beweging, gewichtscontrole en niet roken zijn gebaseerd op wereldwijde onderzoeksresultaten op het gebied van kankerpreventie. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds ondersteunt de boodschap van Wereld Kanker Dag om meer aandacht te vragen voor kankerpreventie.

Op 1 november 2007 publiceerde het World Cancer Research Fund netwerk, een grootschalig onderzoek naar kankerpreventie. Het rapport Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective is een meta-analyse van tienduizenden onderzoeken en brengt een tiental aanbevelingen ter preventie van kanker voort.

Om deze aanbevelingen zo actueel mogelijk te houden laat WCRF een speciaal samengesteld panel nieuwe onderzoeksresultaten op het gebied van kankerpreventie door het Imperial College in Londen systematisch analyseren.

Dr. ir. Ellen Kampman van Wageningen en intensief betrokken bij de voorbereidingen van het rapport: "Er blijft steeds wetenschappelijke kennis bijkomen; het World Cancer Research Fund verzamelt al het onderzoek op het gebied van kankerpreventie, en analyseert dat. Dit is van essentieel belang want daarmee voorkom je de verwarring die bij het publiek kan ontstaan doordat minder goed gefundeerde uitspraken worden gedaan op basis van steeds weer een enkele nieuwe onderzoeksbevinding."

Een doorlopend analyseproces geeft wetenschappers een gewogen gemiddelde schatting van het effect over alle studies heen en een goede indruk over waar nog goed gefundeerd bewijs ontbreekt en waar zeker nog meer onderzoek moet gebeuren, aldus Pelagia de Wild, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Zo blijft het WCRF effectief en essentieel onderzoek doen naar kankerpreventie.