Circus biedt vandaag Vaste Kamercommissie LNV petitie aan

04/02/2008 09:39



Nederlands Centrum voor Volkscultuur



Circus Renz: "Geen dieren, dan ook geen publiek meer."

"HELMOND - Indien het optreden van 'wilde dieren' bij wet verboden wordt, betekent dat voor het in 1911 opgerichte Nederlands Nationaal Circus Herman Renz gegarandeerd de doodsteek. "Ten tijde van de MKZ-crisis hebben wij ook noodgedwongen zonder dieren moeten werken", verklaart Robert Ronday, directeur algemene zaken van Circus Renz, zijn vrees voor de consequenties van een mogelijk politiek besluit. "En wij hebben toen ervaren dat het publiek weg blijft als er in de piste geen dieren meer verschijnen."

Ronday, op het winterkwartier van Circus Renz in Helmond druk doende om de eerstvolgende tournee voor te bereiden ("met olifanten in het programma"), vindt het overigens uitstekend dat minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de Universiteit van Wageningen een onderzoek laat instellen naar de leefomstandigheden en het welzijn van circusdieren. "Wij zien de uitkomsten van dat onderzoek met vertrouwen tegemoet. Indien op basis van die studie door het ministerie regels worden uitgevaardigd, zal Circus Renz zich daar zeker aan houden. Want al suggereren bepaalde groeperingen dat wij nonchalant met de dieren omspringen, wie de moeite neemt zich bij ons te oriënteren zal beslist tot een andere conclusie moeten komen."

Directeur Robert Ronday: "Laat Kamerleden nou eens zelf komen kijken!"

Het stoort de directeur van Circus Renz dat in de wilde-dieren-discussie ernstige verwijten klinken, mede uitgesproken door parlementariërs die hij nog nooit in zijn circus heeft gesignaleerd. "De huisvesting van de dieren zou niet deugen. Ze hebben geen bewegingsvrijheid. Ze worden onheus behandeld. Onwaar en onzinnig. Wij koesteren onze dieren. Menig huisdier mocht wensen dat hij zo verzorgd zou worden. Dat is geen grootspraak. Ik nodig alle Kamerleden uit om ons, onaangekondigd, te bezoeken. Neem een kijkje bij een repetitie; neus rond in de stallen; praat eens met een dompteur."

Het afgelopen jaar trokken de Nederlandse circussen, kerstcircusvoorstellingen inbegrepen, ruim een miljoen bezoekers. Een opiniepeiling van het NCRV-radioprogramma Standpunt NL wees eerder deze week uit dat een ruime meerderheid van het 'hooggeëerd publiek' zich in het geheel niet stoort aan het optreden van (wilde) dieren in het circus. "Al sedert het ontstaan van het circus werken er dieren in de piste. Vroeger viel er op de omstandigheden waaronder dat gebeurde heus wel het een en ander aan te merken. Maar het circus is niet doof voor de tijdgeest en de 'omgangsvormen' met de dieren zijn, zeker in ons land, aanmerkelijk verbeterd. Het is volslagen onterecht dat deze culturele bedrijfstak nu, op grond van vooroordelen en hardnekkig gekoesterde misverstanden, in zijn voortbestaan bedreigd wordt", aldus circusdirecteur Robert Ronday.