Zoop-ster Taffie geeft les over bio-industrie in 'naarste klaslokaal'

04/02/2008 09:39



Stichting Wakker Dier



Amsterdam, 4 februari 2008; Actrice Monique van der Werff, bekend als Taffie uit de serie ZOOP, geeft vandaag gastlessen over de bio-industrie aan groep 8 in Blaricum. In hun lokaal heerst een te hoge concentratie CO2, waardoor de leerlingen last hebben van hoofdpijn en concentratiestoornissen. Monique: "In vier van de vijf scholen is een gebrek aan frisse lucht. In de bio-industrie lijden dieren onder nare omstandigheden om zo goedkoop mogelijk vlees te kunnen produceren. Dat geef ik de jeugd graag mee en waar kan dat beter dan in het naarste klaslokaal van Nederland?" Monique zal als eerste lesgeven met het nieuwe lespakket van Wakker Dier: "Dier en Industrie".

Naarste klaslokaal

In december deed Stichting Wakker Dier een oproep om nare klaslokalen te melden op klaslokaal@wakkerdier.nl. De school in Blaricum bleek het naarst en was sinds november driemaal in het nieuws vanwege de hoge concentratie CO2 in de klassen. Een aantal ouders stapte 16 januari jl. naar de rechter. Volgens de website www.frissescholen.nl voldoet in 80% van de onderzochte lokalen het CO2-gehalte niet aan de gezondheidskundige advieswaarden. Dit heeft nadelige gevolgen voor de leerprestaties en het ziekteverzuim op scholen. Monique, onlangs uitgeroepen tot Meest Sexy Vegetariër van 2007, is kinder- en dierenvriendin en steekt de kinderen een hart onder de riem met een bezoek en een leuke les over een boeiend onderwerp: dierenwelzijn in de Nederlandse veehouderij.

Lespakket 'Dier en Industrie'

De weerstand tegen de Nederlandse bio-industrie groeit. Niet alleen vanwege de slechte situatie voor de dieren, maar ook omdat de intensieve veehouderij de grootste veroorzaker is van broeikasgassen. Kinderen komen dagelijks met bio-industrie in aanraking, op hun bord of via de media. Desondanks wordt het onderwerp maar sporadisch behandeld op basisscholen. Wakker Dier en Monique staan beiden voor een "wakkere jeugd".

Deze maand brengt Wakker Dier een nieuw lespakket "Dier en Industrie" (www.dierenindustrie.nl) uit. Het pakket is ontwikkeld in samenwerking met leerkrachten en andere educatiespecialisten. Hierin komen, naast de mening van de dierenbeschermers, ook de standpunten van boer, consument en overheid uitgebreid aan bod. Zo geeft het lespakket een evenwichtig beeld van dierenwelzijn in de intensieve veehouderij, een groeiend maatschappelijk probleem. Het pakket zal de tweede week van februari bij alle basisscholen van Nederland in de brievenbus vallen.

Leerkracht Lisette uit Amsterdam heeft al met het lespakket mogen werken: "Dier en Industrie is uitgeprobeerd in mijn klas. Na het zien van de dvd en het maken van de quiz discussiëren de kinderen zelf over veehouderij. Dat doen ze in de rol van boer, overheid, consument of dierenbeschermer. De leerlingen merken vanzelf dat iedereen andere belangen heeft bij dit complexe onderwerp."





http://www.wakkerdier.nl