Gemeente Leeuwarden

Staatssecretaris Aboutaleb bezoekt werkconferentie

Bron: Gemeente Leeuwarden (04-02-2008) Vandaag 4 februari brengt staatssecretaris Achmed Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een bezoek aan Leeuwarden. Hij zal `s middags tijdens de werkconferentie `Werk maken van je leven!' het startsein geven voor een landelijk proefproject van de gemeenten Arnhem en Leeuwarden.

Het doel van het project: inwoners met de minste kans op een plaats op de arbeidsmarkt gaan weer meedoen aan de maatschappij en gaan aan het werk. De gemeente gaat daarbij naast de mensen staan en helpt hen helemaal op weg: met de inzet van bijzondere middelen zoals de steun van een coach of een frontwerker. Tijdens de werkconferentie geven de wethouders Rita Weeda (Arnhem) en Marco Florijn (Leeuwarden) een presentatie van hun vernieuwende ideeën, en zullen direct betrokkenen uiteenlopende initiatieven bespreken.

In de wijken met de meeste inwoners met een bijstandsuitkering willen Leeuwarden en Arnhem naar 30% minder mensen in de bijstand. Het ministerie steunt deze aanpak om nieuwe manieren te ontwikkelen voor de uitvoering van de Wet Werk en Bijstand. Het is het Innovatie Programma Werk en bijstand (IPW). Het ministerie en de beide gemeenten trekken samen 2,7 miljoen euro uit voor het tweejarige proefproject.

Arnhem en Leeuwarden hebben dus landelijk gezien een voortrekkersrol. In de praktijk zijn beide gemeenten al vernieuwend actief. Zo kent Leeuwarden een succesvolle Werkacademie en werkt de inburgering al 100% duaal. Bovendien loopt Leeuwarden voorop in de positieve ontwikkelingen op het gebied van het regionale arbeidsmarktbeleid.

's Avonds zal Aboutaleb vanaf 20.00 uur aanwezig zijn tijdens een discussieavond in De Bres over armoedebeleid. Naast de staatssecretaris zijn ook fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer Jacques Tichelaar en wethouder Marco Florijn aanwezig.