Gemeente Scheemda


Culturele Prijs 2007 voor Daan Glazenborg

cultuurprijs1.jpg

In een vol atrium van het gemeentehuis werd op donderdag 24 januari de Gemeentelijke Culturele Prijs 2007 uitgereikt. De afgelopen jaren werd de prijs o.a. uitgereikt aan J.P. Koers, Jan J. Groenbroek , Kinderwagenmuseum, Stichting Nieuwolda . vrijwilligers Klokkengieterijmuseum ,vrijwilligers Boerderij Hermans Dijkstra, Jan Bakker , Harm van der Veen , Prins Hendrik / Esborgzangers en als laatste in 2002 aan Bernard Brondijk /Digitaal Dorp Midwolda. Dit jaar waren de genomineerden de Historische vereniging Scheemda, Klaas Haan, Daan Glazenborg, Henk Marks, de culturele commissie Nw Scheemda t Waar, Kunstpodium de Leegte en Waarkunst. De nominaties werden besproken in de Commissie Culturele Prijs Scheemda., die een bindend advies aan het college gaf.

Dit keer viel de keus op de 81 jarige Daan Glazenborg uit Scheemda. De culturele commissie was van mening dat dhr. Glazenborg de afgelopen jaren op allerlei manieren een bijzondere bijdrage heeft gegeven aan het vastleggen van het culturele erfgoed van de gemeente Scheemda. Met de verlening van een cultuurprijs wilde de commissie aangeven, dat men waardering heeft voor mensen die ook tot op hoge leeftijd buitengewoon actief zijn en het belang onderstrepen van bezig te blijven. Omdat dhr. Glazenborg ooit ambtenaar was bij de voormalige gemeente Scheemda en aldaar hoofd interne zaken was, bleek het makkelijk om ook even in het grijze verleden van Daan Glazenborg te kunnen duiken.

Geboren in Finsterwolde trad hij als volontair, zoals dat toen heette in 1946 in dienst van de gemeente Finsterwolde, bracht het daar tot 2e ambtenaar ter secretarie, verhuisde naar Dwingeloo, werd daar hoofd algemene zaken en kwam in 1963 terug naar Scheemda en werd daar uiteindelijk Hoofdcommies en hoofd Interne Zaken. In Scheemda zat hij onder andere in de vereniging voor openbaar onderwijs, het Stichtingsbestuur van de Esbörg en was administrateur, lid en secretaris penningmeester van de toenmalige culturele commissie, Verder was hij een van de oprichters van de nu al weer een tijdje ter ziele zijnde VVV van de gemeente Scheemda. Hij ging na 40 dienstjaren in 1986 met pensioen; dus al weer 22 jaar geleden. En dat weten we allemaal dank zij het gemeentearchief; werk en tevens hobby van Daan.

Nog maandelijks verschijnt hij ten gemeentehuize voor zijn rubriek in 7-Blad Wie op de foto. Hij verzamelt, fotografeert verdwijnend oud en komend nieuw Scheemda. Hij organiseert al zeer veel jaren de monumentendag fototentoonstelling in de toren van de N.H. kerk te Scheemda en de bibliotheek. Het hele jaar is hij wel met oud-Scheemda bezig. Honderden fotos heeft hij verzameld en gedocumenteerd. Kortom Daan houdt niet van stilzitten, Er is nog werk zat, vele groepen scheemders zijn al gedocumenteerd want het groepsfotoboek van Scheemda moet er ook nog komen.

Cultuurwethouder Anne-Marie Knottnerus reikte hem daarom de Cultuurprijs 2007 uit bestaande uit een penning en een geldprijs van 250.-

De avond werd verder omlijst met het bijzondere programma Winterliederen van drie van de belangrijkste Noord Nederlandse folkmuzikanten. Bard Henk Scholte, zangeres Linde Nijland en multi-instrumentalist Bert Ridderbos Ze namen de toeschouwer mee op een avontuurlijke reis door een winters liedjeslandschap. Hierbij putten ze uit Nederlands en Gronings repertoire, maar werd eveneens van ver buiten de grenzen materiaal vertolkt uit een rijke traditie van volksliedjes en het betere singer-songwriter werk.

Recent geplaatst