Politie Friesland

Politieberichten van maandag 4 februari

Fryslân, 04-02-2008 o Politieberichten van zondag 3 februari 13.00 uur t/m maandag 4 februari 07.00 uur.

Marrum: drie verdachten aangehouden voor vernielingen tijdens jaarwisseling
De politie heeft na een uitgebreid onderzoek twee inwoners van Marrum van 22 en 25 jaar en een 24-jarige inwoner van Burdaard aangehouden op verdenking van diverse vernielingen tijdens de jaarwisseling. Het trio had een auto gekocht en een aanhangwagen gekregen. De combinatie werd vervolgens in de oudejaarsnacht op de Langebuorren met behulp van benzine in brand gestoken. Door de hitte raakte het wegdek beschadigd. Tevens gingen een aantal leilindes door de brand verloren en sprong een aantal ruiten van een woning.

De gemeente Ferwerderadiel deed als eerste aangifte, waarna een aantal gedupeerden uit het dorp volgde. Het dorpsbelang heeft hierin een belangrijke en positieve rol gespeeld. De politie startte een onderzoek. Dank zij een aantal goede tips en getuigenverklaringen konden de drie verdachten op 29 januari, worden aangehouden. Het trio verklaarde tijdens het verhoor dat ze tijdens de jaarwisseling overals hadden aangetrokken en pantys over het hoofd hadden getrokken. Dit alles om eventuele herkenning te voorkomen. Na verhoor en een proces-verbaal mochten de drie het politiebureau verlaten. De schade zal op de drie verdachten worden verhaald en het trio wordt strafrechtelijk vervolgd.

In de gemeente Ferwerderadiel werden tijdens de jaarwisseling meerdere vernielingen gepleegd. Tot op heden heeft de politie deze zaken nog niet kunnen oplossen. Wanneer u informatie en/of tips over deze vernielingen heeft dan kunt u contact opnemen met de politie Fryslân via 0900 8444.
Wanneer dat niet mogelijk of wenselijk is, bijvoorbeeld omdat de tipgever de dader kent, maar de dader hem of haar ook kent, dan via Meld Misdaad Anoniem, 0800 - 7000. Bellers zijn volledig anoniem: geen nummerherkenning, er worden geen naam- of adresgegeven genoteerd of gesprekken op band opgenomen.

Warns: publiek houdt alcomobiliste aan
De politie heeft zondagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 55-jarige automobiliste uit Oudemirdum. De vrouw reed over de dijk tussen Mirns en Laaksum. De auto slingerde heftig en kwam op de andere weghelft terecht. Hier kwam de auto in aanraking met een
tegemoetkomende auto, bestuurd door een 74-jarige Workumer. Van beide autos werden de buitenspiegels vernield. De vrouw reed door. Ze werd vervolgens door een getuige en andere weggebruikers klemgereden. De vrouw bleek te hebben gedronken. Ze kreeg een rijverbod van 19 uur.

Heerenveen: invordering rijbewijs
De politie heeft het rijbewijs ingevorderd van een 22-jarige automobilist uit Oldetrijne. De man reed op het parkeerterrein aan de Weinmakker. Hij reed diverse malen snel achteruit, waardoor er gevaar ontstond. Zo wilde hij, na achteruit te hebben gereden, een scherpe bocht maken. Een groep van ongeveer 15 personen keek naar de capriolen van de man. Door de vele toeschouwers en de geparkeerde autos in de directe omgeving ontstond er gevaar. Daarom heeft de politie het rijbewijs van de man ingevorderd (WVW art.5).

Zurich: te snel, rijbewijzen ingevorderd
De politie heeft zondagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 43-jarige automobilist uit Schoonloo. De man reed op de Caspar de Roblesdijk, waar 70 is toegestaan, 129 km per uur.
Tevens is het rijbewijs ingevorderd van een 30-jarige automobilist uit Leeuwarden. Hij reed 129 km per uur.

Sneek: veel te snel, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft zondagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 48-jarige automobilist uit Breezand. De man reed op de A7 bij Uitwellingerga 212 kilometer per uur. Hier is 120 km per uur toegestaan De politie kon de snelle automobilist op de Einsteinstraat in Sneek aan de kant van de weg zetten.. Hierop is het rijbewijs van de man ingevorderd.

Leeuwarden: inbraak woning
De politie onderzoekt de inbraak in een woning, die gepleegd is op zondagmiddag. Nog onbekend is hoe men is binnengekomen. Gestolen zijn een televisie en een videocamera. Aangifte is gedaan door een 43-jarige inwoner van Leeuwarden.

Zwaagwesteinde: twee aanhoudingen voor rijden onder invloed, auto in beslag genomen
De politie heeft maandagochtend het rijbewijs ingevorderd van een 42-jarige automobilist uit Kornhorn. De man viel op omdat hij moeite had om de rijbaan te volgen. Op de Bovenweg is de auto aan de kant van de weg gezet. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 740 ug/l, goed voor een rijverbod van acht uur. Op het bureau bleek verder dat de man sinds maart 2007 reed met een verlopen rijbewijs. Toen de politie de man weer naar zijn auto bracht, ging een 38-jarige inwoner van Surhuizum achter het stuur zitten. Ook deze man werd gecontroleerd: hij bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs.De man kreeg een rijverbod van 13 uur. Ook is de auto in beslag genomen.