Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Minister Vogelaar informeert gemeenten over extra rijksgeld aandachtswijken


01-02-2008

Minister Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) heeft vandaag bekendgemaakt welke extra middelen vanuit het Rijk beschikbaar komen voor de 18 gemeenten waar de 40 aandachtswijken zich bevinden. Deze inzet voor maatschappelijke knelpunten komt naast de investering van
2,5 miljard euro door de woningbouwcorporaties.

In de brief, die vandaag naar zowel de gemeenten als de Tweede Kamer is gestuurd, zijn verder de vorig jaar gemaakte afspraken uit het bestuursakkoord van Rijk en de VNG per gemeente aangegeven. Via de ministeries en de inzet van gemeenten wordt vooral geïnvesteerd in sociale samenhang, onderwijs en veiligheid. Geld en menskracht gaan daarbij zowel rechtstreeks naar gemeenten als naar bijvoorbeeld scholen en politiekorpsen.

Zo komen vanuit de begrotingen van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport 40 miljoen euro beschikbaar voor combinatiefuncties school-sport-cultuur bij brede scholen. De brede school vormt dan de entree tot een scala aan voorzieningen variërend van sport in de wijk tot kinderopvang. De voor- en vroegschoolse educatie krijgt voor de aanpak van taalachterstanden bij jonge kinderen een extra impuls van ruim 50 miljoen euro, waarvan euro 17,5 miljoen naar de 18 gemeenten gaat.

Verder komt er een algemene regeling waarbij OCW 40 procent van de kosten van een conciërge van een basisschool voor zijn rekening neemt. De scholen in de aandachtswijken en alle scholen in de vier grote steden kunnen hier met voorrang een beroep op doen. Voor zowel de brede school als de conciërge geldt de voorwaarde dat gemeenten de plannen deels meefinancieren. Scholen die meedoen aan het convenant Aanval op de uitval krijgen per verminderde schoolverlater een stimuleringsbijdrage van 2000 euro.

De politiekorpsen krijgen op basis van een bepaalde verdeelsleutel 500 extra wijkagenten en 500 forensische assistenten om de veiligheid te verbeteren. Afspraak is dat korpsen actief in de 18 gemeenten specifieke aandacht zullen besteden aan de 40 aandachtswijken. Ook zijn er afspraken voor een voldoende aanbod aan jeugdreclassering en een sluitende nazorg na detentie.

Verder komen er extra middelen voor Centra voor Jeugd en Gezin beschikbaar, waardoor gemeenten in of nabij alle aandachtswijken een centrum voor Jeugd en Gezin kunnen realiseren.

Minister Vogelaar maakt vanuit het Deltaplan Inburgering ruim een kwart miljard euro vrij voor de 18 gemeenten. Met een participatiebonus worden zij gestimuleerd zoveel mogelijk zogenoemde duale inburgergeringstrajecten aan te bieden. Bij deze trajecten wordt de inburgering gecombineerd met bijvoorbeeld een opleiding of vrijwilligerswerk wat de kans op succes vergroot.Voor bewonersinitiatieven in de 40 wijken stelt de minister voor dit jaar 10 miljoen euro beschikbaar.

De extra bijdragen vanuit het Rijk worden zoveel mogelijk naar beleidsterrein gebundeld. Zo worden voor de Centra voor Jeugd en Gezin de bestaande subsidieregelingen samengevoegd in één nieuwe subsidieregeling. Ook in het nog op te zetten Participatiefonds zullen vanaf 2009 bijdragen vanuit verschillende ministeries samengevoegd worden

Dossiers


* Wijkverbetering