Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging

04-02-2008

Grote belangstelling LEVV Congres

Op vrijdag 1 februari vond het LEVV Congres plaats over het doorbreken van rituelen in de zorg. Het onderwerp kreeg grote belangstelling, niet alleen van het beroepsveld maar ook van de landelijke pers. Velen voelden zich aangesproken door de oproep om rituelen in de zorg achterwege te laten. Over de wijze waarop dit gerealiseerd moet worden, liepen de meningen uiteen. Er ontspon zich dan ook een levendige discussie, onder dagvoorzitterschap van ZonMw-directeur Henk Smid.

Sprekers waren Dr. Hester Vermeulen, verbonden als docent aan de Amsterdam School of Nursing en als post-doc aan het Amsterdam Center of Evidence Based Practice van het AMC. Zij ging in op veel voorkomende rituelen in de verpleegkundige en verzorgende praktijk. Haar pleidooi stond in het teken van de opvatting dat verpleegkundigen en verzorgenden een betere gesprekspartner moeten worden voor andere disciplines in de zorg. de lezing

Prof. Dr. Richard Grol, wetenschappelijk directeur van het Nijmegen Centre for Evidence Based Practice (NCEBP) en hoofd van de afdeling Kwaliteit van Zorg van UMC St. Radboud, hield een betoog over de complexiteit van de invoering van nieuwe werkwijzen in de praktijk. Aan de hand van sprekende voorbeelden benoemde hij wat er allemaal nodig is om niet werkzame rituelen uit te bannen en nieuwe werkwijzen in te voeren. De lezing.

Dr. Joke Mintjes, directeur van het LEVV en Lector Acute Intensieve Zorg aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen, presenteerde aansluitend de uitkomsten van het onderzoek 'Doorbreek de rituelen'. Dit onderzoek geeft een overzicht van de rituelen die er momenteel gangbaar zijn en waarvan inmiddels aangetoond is dat ze niet productief en dus zinloos zijn. De lezing.

Lidy Hartemink is directeur Univé Zorgverzekeringen sloot af met haar invulling van de Hanneke Hilmann Lezing. Hierin hield zij een betoog over de ondernemende verpleegkundige. Zij riep verpleegkundigen op hun kansen te grijpen en zich meer op te stellen als ondernemer. De lezing.

NB. De LEVV Innovatieprijs wordt dit jaar op woensdag 7 mei (2008) uitgereikt. Aanmelden van projecten kan via deze websitetot en met 15 februari 2008.

Dit congres werd mede mogelijk gemaakt door

Verslag LEVV Congres 2007
Verslag LEVV Congres 2006

NB. De LEVV Innovatieprijs wordt dit jaar op woensdag 7 mei uitgereikt. Aanmelden van projecten kan via deze websitetot en met 15 februari 2008.

Dit congres werd mede mogelijk gemaakt door

Verslag LEVV Congres 2007
Verslag LEVV Congres 2006

Kennis Beter Delen 4