Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Uitkomsten regionale werkgeverscongressen zijn aanleiding voor UWV nog meer te investeren in voorlichting over arbeidsdeelname deels arbeidsgeschikten

WERKGEVERS DEINZEN TERUG VOOR AANNEMEN GEDEELTELIJK ARBEIDSGESCHIKTEN

Amsterdam, 4 februari 2008 - Hoewel liefst 85 procent van de Nederlandse werkgevers stelt dat een werknemer met een arbeidshandicap prima past in hun bedrijfscultuur, heeft nog niet de helft eerder een gedeeltelijk arbeidsgeschikte in dienst genomen. Ondanks de groeiende bereidheid een deels arbeidsgeschikte in dienst te nemen, leven namelijk nog steeds vooroordelen die hun arbeidsdeelname in de weg staan. Ook zijn lang niet alle ondernemers bekend met regelingen die het aannemen van werknemers met een arbeidsbeperking moeten faciliteren. Dat zijn de belangrijkste conclusies die UWV trekt na de acht regionale congressen die zij door heel Nederland heeft georganiseerd.

Tijdens acht levendige en drukbezochte bijeenkomsten in verschillende regio's stond de re-integratie van gedeeltelijk arbeidsgeschikten ter discussie. Ruim 2.500 organisaties en bedrijven bogen zich op uitnodiging van UWV over de vraag hoe de arbeidsdeelname van deze groep kan worden bevorderd. Hoewel de economie aantrekt, de werkloosheid daalt en het aantal WAO'ers afneemt, telt Nederland namelijk nog altijd ruim 850.000 gedeeltelijk arbeidsgeschikten, onder wie een groeiend aantal Wajong-jongeren.

"Nu in allerlei sectoren een groot tekort is aan arbeidskrachten, moeten we ervoor zorgen dat deels arbeidsgeschikten weer aan de slag komen en niet aan de kant blijven staan. Uit de bijeenkomsten blijkt dat deze bereidheid weliswaar toeneemt, maar dat slechts 47 procent van de werkgevers ervaring heeft met het aannemen van arbeidsgehandicapten. Dat is opmerkelijk, omdat ruim tweederde van hen tegelijkertijd stelt voldoende redenen te kunnen bedenken een deels arbeidsgeschikte juist wél in dienst te nemen", constateert Jan Vlaanderen, Adviseur Werkgeverszaken van UWV. "Hier heeft ook UWV een inspanningsverplichting. Zo blijkt dat voorzieningen om re-integratie van gedeeltelijk arbeidsgeschikten te stimuleren, niet bij iedereen even goed bekend zijn. Ook bestaan nog steeds vooroordelen over deze werknemers: ze zouden duur zijn, vaker ziek en minder gemotiveerd. Uit onderzoek van TNO Arbeid uit 2005 blijkt juist het tegendeel. Het verzuim is juist lager en de motivatie hoger. Dat is een boodschap die we in de komende tijd heel nadrukkelijk gaan uitdragen."

Beeldvorming
De meeste ondernemers zeggen het van ondergeschikt belang te vinden of iemand wel of niet een arbeidsbeperking heeft. De persoonlijke motivatie en de vraag of iemand geschikt is voor de functie zijn veel belangrijker. Sommige ondernemers zijn zich wel degelijk bewust van de sterke motivatie van werknemers met een 'WAO-verleden'. "Dat zij desondanks belemmerd kunnen worden door hun arbeidsbeperking en daardoor mogelijk uitvallen, betekent niet dat zij minder betrouwbaar zijn dan reguliere werknemers." Zeven op de tien werkgevers zijn het met deze stelling eens. Niettemin is er nog steeds terughoudendheid. Vlaanderen: "Sommige werkgevers vrezen dat als iemand met een arbeidsbeperking ziek wordt zij alsnog opdraaien voor de kosten."

Financiële regelingen
Hoewel bijna tweederde van de Nederlandse werkgevers het aannemen van een gedeeltelijk arbeidsgeschikte niet als een financieel risico beschouwt, zijn veel ondernemers nog onvoldoende bekend met de re-integratie-instrumenten van UWV. "Uit reacties van werkgevers blijkt dat zij zich niet altijd bewust zijn van voorzieningen die de arbeidsdeelname van mensen met een arbeidshandicap bevorderen. Zoals de no risk polis, die UWV tot vijf jaar uitkeert bij ziekte van een werknemer. Hierdoor wordt het aantrekkelijker mensen met een arbeidshandicap - onder wie steeds meer jongeren - aan te nemen", zegt Vlaanderen. "Weliswaar zegt twintig procent geen hindernissen te zien om een beroep te doen op financiële ondersteuning door UWV, toch zeggen bijna vier op de tien werkgevers de indruk te hebben dat aanvraagprocedures voor subsidies hen in de weg staan bij het aannemen van deels arbeidsgeschikten. Bijna de helft heeft hiermee geen ervaring. In onze voorlichting willen we werkgevers bewustmaken van de mogelijkheden om de re-integratie van gedeeltelijk arbeidsgeschikten gestalte te geven."

Morele verplichting
De helft van de werkgevers beschouwt het niet als zijn morele plicht werknemers met een arbeidshandicap aan te nemen. Een 'WAO-verleden' is geen criterium om iemand wel of niet aan te nemen. "De meeste ondernemers vinden het veel belangrijker of iemand geschikt is voor de functie, ongeacht of hij of zij een arbeidsbeperking heeft", beaamt Vlaanderen. "Helaas blijkt dat bijna 40 procent van de werkgevers niet bereid is in de toekomst (weer) iemand met een arbeidsbeperking aan te nemen. Slechts 16 procent is hiertoe wel bereid, terwijl 46 procent hierover nog twijfelt. Door de discussie over dit belangrijke thema op gang te houden, willen we steeds meer werkgevers ervan overtuigen dat de arbeidsdeelname van arbeidsgeschikten in het belang van de hele samenleving is, zeker nu het steeds beter gaat met Nederland", benadrukt hij. "Gezien de hoge opkomst en de positieve reacties zien we alle aanleiding ook dit jaar congressen te organiseren, waar werkgevers in discussie gaan over dit thema."


- EINDE PERSBERICHT -

Noot aan de redactie (