Universiteit van Tilburg

4 februari 2008

Cognitiewetenschapper Margriet Sitskoorn hoogleraar in Tilburg

Benoeming Universiteit van Tilburg met ingang van 1 februari

Met ingang van 1 februari 2008 is Margriet Sitskoorn benoemd tot hoogleraar klinische neuropsychologie (in deeltijd) aan de Universiteit van Tilburg. Sitskoorn onderzoekt de relatie tussen hersenprocessen en menselijk gedrag. Ze is bekend geworden bij het grote publiek door haar populair-wetenschappelijke boek 'Het maakbare brein' en optredens in televisieprogramma's zoals Nieuwslicht en Get smarter in a week.

Sitskoorns onderzoek spitst zich de laatste jaren toe op de plasticiteit -het aanpassingsvermogen- van het brein. "Ik wil weten hoe onze hersenen zich blijven ontwikkelen en wat de mogelijkheden zijn", zegt ze. Sitskoorn onderzoekt onder andere hoe en in welke mate mensen hun brein kunnen trainen en stimuleren om functies zoals het geheugen te verbeteren. Ze kijkt naar mensen die problemen ondervinden door een hersenbeschadiging of aandoening, maar ook naar gezonde mensen. Sitskoorn zal in deeltijd verbonden blijven aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU), waar ze sinds 1996 werkt.

De cognitiewetenschapper is gedreven om kennis naar het brede publiek te brengen. In 2006 verscheen haar boek 'Het maakbare brein' (2006), dat een bestseller werd. Tijdens de boekenweek in maart 2008 zal haar tweede boek 'Lang leve de hersenen' verschijnen. Ook werkt Sitskoorn mee aan diverse tv-programma's zoals de Nationale IQ test, Get smarter in a week, de Nationale geheugentest en Max geheugentrainer. Ze spreekt regelmatig op congressen en publiceert niet alleen in wetenschappelijke vakbladen, maar schrijft ook voor populair-wetenschappelijke tijdschriften.

In de wetenschap heeft Sitskoorn naam gemaakt met onderzoek naar het cognitief functioneren (zoals het geheugen, aandacht, planning) van patiënten met hersenbeschadigingen en hersenaandoeningen, met name schizofrenie. In dat onderzoek combineerde ze kennis over de hersenen (neurologie) met gedrag (psychologie). Bij het onderzoek maakte ze regelmatig gebruik van de nieuwste technieken zoals functionele en structurele MRI (live hersenscans).

Interactie hersenen en omgeving
Als hoogleraar in Tilburg zal Sitskoorn zich bezig houden met het onderwijs binnen de track Klinische Neuropsychologie van de master Medische Psychologie. Verder zal ze deel uit maken van het interdisciplinaire onderzoeksinstituut CoRPS, een samenwerkingsverband van het departement Medische Psychologie en Neuropsychologie, het departement Methoden en Technieken van Onderzoek en twee Tilburgse ziekenhuizen.

Sitskoorn gaat onderzoek doen naar zogenaamde ervarings-verwachte plasticiteit van de hersenen. De centrale vraag in dit onderzoek is hoe de interactie tussen hersenen en omgeving verloopt en hoe deze interactie vorm geeft aan het (dis)functioneren van de hersenen en dus van de mens. De resultaten van dit onderzoek zullen de basis vormen voor onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe revalidatiemethoden voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel en mensen met ontwikkelingsstoornissen. Daarnaast wordt het onderzoek gebruikt voor nieuwe preventie- en ontwikkelingsmethodieken.

In augustus 2007 beschuldigde het weekblad Vrij Nederland Margriet Sitskoorn van plagiaat. De Commissie Wetenschappelijke Integriteit van het UMCU onderzocht de beschuldiging. Hangende het onderzoek werd de voorgenomen benoeming aan de UvT opgeschort. Naar aanleiding van de resultaten van de Utrechtse onderzoekscommissie komt het college van bestuur van de Universiteit van Tilburg tot de conclusie dat van plagiaat geen sprake is, maar dat Margriet Sitskoorn in haar populaire publicaties onvolledig is geweest bij haar bronvermelding. Het College van Bestuur heeft hierover indringend met haar gesproken en spreekt op grond daarvan haar volledige vertrouwen uit in Sitskoorn.

Prof. dr. Margriet M. Sitskoorn studeerde in de jaren tachtig psychologie in Tilburg, met als specialisatie neuropsychologie. Zij promoveerde aan de Universiteit van Nijmegen op onderzoek naar hoe baby's de wereld waarnemen (ontwikkelingspsychologie). Tijdens haar promotie volgde ze opleidingen aan het Henry Ford Hospital in Detroit. Na haar promotie werkte Sitskoorn korte tijd in Tilburg en vanaf 1996 werkt ze in het UMC Utrecht, sinds 2000 als hoofd van de sectie neuropsychologie, afdeling psychiatrie van de divisie hersenen. Sinds 2000 is zij ook directeur van het NeuroCognitief Centrum Nederland.