Stadsdeel Amsterdam Centrum


Duiventil Bijenkorf verwijderd


1 februari 2008

Op 4 februari 2008 is de duiventil van het Q-Park parkeerdek Bijenkorf verwijderd. Het stadsdeel onderzoekt momenteel een nieuwe locatie voor één of twee duiventillen.

De afgelopen maanden is in samenwerking met Dierenbescherming en de werkgroep Duivenoverlast intensief overlegd over het zoeken van een geschikte nieuwe locatie.

Naar aanleiding van eigen onderzoek en de oproep voor nieuwe locaties eind vorig jaar zijn vijf potentiele locaties de revue gepasseerd. Eén locatie lijkt geschikt te zijn. Het stadsdeel is met de eigenaar van het pand in overleg over plaatsing van een til. Daarbij is het van belang dat het dak technisch geschikt moet zijn voor de til en bereikbaar voor vrijwilligers, of anders daarvoor geschikt moet worden gemaakt. Ook is een bouwvergunning nodig voor het plaatsen van de duiventil.

De duiventil bij de Bijenkorf is in het gebruik succesvol gebleken. Er komen veel duiven nestelen en de overlast in de omgeving is afgenomen. Door renovatie van de parkeergarage is er geen mogelijkheid om de duiventil daar te behouden. Wel heeft de Q-Park de vrijwilligers toestemming gegeven om de duiven voorlopig nog te blijven voeren.