Gemeente Putten

Koninklijke onderscheiding voor de heer prof. mr. dr. D.B. Bijl (04-02-2008)


---

Putten, 4 februari 2008

Vrijdag 1 februari 2008 reikte burgemeester mr. B.J. van Putten een koninklijke onderscheiding (Ridder in de Orde van Oranje Nassau) uit aan de heer prof. mr. dr. D.B. Bijl. De uitreiking vond plaats tijdens zijn afscheid als vice-president van het Gerechtshof in Amsterdam.

Prof. mr. dr. D.B. Bijl
Deze foto is gemaakt door de zoon van de heer Bijl.

De heer Bijl (62 jaar) ontving de onderscheiding omdat hij gedurende lange tijd werkzaamheden heeft verricht op het gebied van fiscaal recht. Daarnaast is hij actief (geweest) voor de Stichting Evangelisch Begeleidingscentrum De Schuilplaats, de commissie Bezwaarschriften van de gemeente Putten, de Hervormde Gemeente Putten en de Woningstichting Putten.

De heer Bijl studeerde rechten en promoveerde in 1990 op het proefschrift De heffing van omzetbelasting ten aanzien van onroerend goed. Sinds 1984 is hij raadsheer en vervolgens vice-president (sinds 1994) en kamervoorzitter van het Gerechtshof in Amsterdam. De heer Bijl was als belastingrechter actief betrokken bij de rechtsontwikkeling van de omzetbelasting.

Daarnaast was de heer Bijl hoofddocent (1986-1991) en hoogleraar (1991-2001) Belastingrecht (met als leeropdracht Omzetbelasting) aan de katholieke Universiteit Brabant (thans Universiteit van Tilburg). Hij heeft door zijn onderwijs het vakgebied van de omzetbelasting op de kaart gezet en daaraan bijgedragen door zijn vele gezaghebbende publicaties (tot 2001) en annotaties bij arresten van de Hoge Raad in de fiscale literatuur. Deze publicaties lieten duidelijk het verband zien tussen de nationale wetgeving en de Europese dimensie op het terrein van de omzetbelasting.

Daarnaast ontplooit/ontplooide hij de volgende activiteiten.

Hij was lid van de hoofdredactie van de Fiscale Encyclopedie De Vakstudie (een losbladig standaardwerk op een breed fiscaal terrein) en bewerker van het deel Omzetbelasting.

Ook was hij medewerker van het Weekblad voor Fiscaal Recht, het Fiscaal Weekblad FED, het Belastingblad en de BNB (een toonaangevend blad met rechtspraak op belastinggebied.

1984-heden

Lid en voorzitter (sinds 1994) van de Examencommissie van de Federatie Belasting Academie (FBA, voorheen de Stichting Federatieve Examens voor Belastingadviseur en Belastingassistent) en voorzitter (sinds 1991) van de Examencommissie Belastingassistent. De heer Bijl houdt zich bezig met het opstellen en beoordelen van examens (m.n. op het gebied van de omzetbelasting) en van afstudeerwerkstukken. Hij heeft een grote bijdrage geleverd aan de kwaliteit en het niveau van de opleiding, wat tot uitdrukking kwam in de onlangs verstrekte accreditaties van de Bachelor- en Masteropleiding Belastingadviseur).

1992-2005

Bestuurslid van de Stichting Evangelisch Begeleidingscentrum De Schuilplaats in t Harde; een evangelisch begeleidingscentrum dat bestaat uit een interkerkelijke groep christenen die samen hulp bieden aan jonge mensen met psychosociale problemen.

1992-2006

Voorzitter van de commissie Bezwaarschriften van de gemeente Putten.

2005-heden

Ouderling/kerkmeester van de Hervormde Gemeente Putten. Hij houdt zich vooral bezig met het gebouwenbeheer.

2006-heden

Lid van de Raad van Commissarissen van de Woningstichting Putten.