KNHS


KNHS Regiokampioenschappen Zuid-Holland dressuur paarden en ponys 4 februari 2008
rk2008zuid-hollandkampioenenl2

1 | 2 | 3

De regiokampioenschappen van Zuid-Holland worden op de vier zaterdagen van februari verreden. Omdat deze regio zo groot is, wordt op zon zaterdag vaak ook nog eens gereden op twee locaties. Zo streden afgelopen zaterdag 2 februari in het Hippisch Centrum Zuid-Holland in Oude-Tonge ruim zestig paardencombinaties om de hoogste eer in de dressuurklassen L2 tot en met M2. Tegelijkertijd gingen in de manege van het Blauw Gele Vendel in Pijnacker tegen de zeventig ponycombinaties van start in de dressuurklassen B tot en met L2.

De overigens mooie locatie Oude-Tonge wordt door de deelnemers soms een beetje gevreesd door de duiven die daar altijd door de overdekte rijbanen scharrelen en vliegen. Maar iederéén heeft daarmee te maken, aldus mevrouw A.J. Timmerman, hoofdjurylid voor de L2. Als de combinatie toch al gespannen is, heb je waarschijnlijk eerder last van de duiven. Waarop jurylid K. de Groes (jury bij H) aanvulde: Ik kom van de Zeeuwe kust en daar gaan we met de paarden zomer en winter regelmatig naar duin, bos en strand. Daardoor zijn de paarden wel wat gewend.

Spanning bij de deelnemers was er alom en dat is bij een regiokampioenschap ook niet zo gek. Maar spanning moet niet de overhand krijgen, stelde na afloop van de M2 jurylid bij H Jan Steenbakker. Hij zag nogal wat combinaties in de ring met veel spanning en het paard op de rem gereden. Misschien dat mede daardoor zelfs in de M2 nogal wat basisfouten werden gemaakt, denkt hij. Toch tekende zich in alle verreden klassen steeds een kopgroep af waarvan jury en toeschouwers konden genieten. Zo waren de juryleden in de L2 heel enthousiast over de top-drie. Kampioene L2 werd Simone Both van RV De Putsche Ruiters met haar 5-jarige merrie Winnipeg KDS (v. 00 Seven). Simone is semi-prof in de paardensport en staat op stal bij Ellen Albers. Ze had tijdens haar kampioensrit nog last van een voet, waarop onlangs een hengst was gaan staan. Reserve-kampioene werd studente Nicoline van der Teems van LR Zilverstadruiters met Urani (v. Lancet). De nummer drie, Sandra van de Berge van RV s Gravenhof met Whodium (v. Rhodium), was ook al ongewenst in aanraking gekomen met een paard. Een van haar dijen was geraakt en dat voelde ze nog steeds. De top-drie van de L2 staat op foto 1 met v.l.n.r. Simone Both, Nicoline van der Teems en Sandra van de Berge .

Ook in de M1 en de M2 reed een kopgroep zich overduidelijk los van de rest van het deelnemersveld. In die kopgroepen konden de juryleden hun punten kwijt, maar over het grote geheel moest men ook hier toch weer basisfouten en veel spanning constateren. Kampioene in de M1 werd Madelon Eekhof van LR De Zwethruiters met Torro (v. Ferro) met een score van 65,33 procent. Topper van de dag in Oude-Tonge was Miranda Pakvis van Haagse RJV met Valentijn DP (v. Osmium) in de M2. Haar score was 66,17 procent.

In Pijnacker trok een zeer gevarieerde stoet aan ponycombinaties voorbij, vanaf shetlanders die op wollige beertjes leken tot en met ranke en hoogbenige NRPSers. Ik had zelfs een shetlander in de ring die aan de teugel liep, juichte jurylid L1 mevrouw P. van Schaik. Ze was heel tevreden met het niveau in deze klasse. Zij staat op foto 3 samen met de drie kampioenen uit de L1. Dit zijn in L1/AB Roosje Diender van de Voornse Ruiters met het 15 jarige schimmeltje Ratios Johnny , in L1/C Jordi van Oosterhout van vereniging Schanswijk die met zijn pony Denise ook springt (M) en in L1/DE Zelly Dubber van De Delftse Pony Club met WInvest.
In de L2/DE reed Iris van der Meer van het Blauw Gele Vendel haar nieuwe pony Rover naar het kampioenslint. Het zoveelste, want Iris is een van de Zuid-Hollandse toppers.
In de L2/AB weerden de twee deelnemertjes zich allebei goed. Kampioene werd Kayleigh van der Laan van Prinses Christina met Roxy (61,83 procent), op de voet gevolgd door Helenie Scheer van De Lekruiters met Beatrix, haar brave shetlander op leeftijd (60,17 procent). Over spanning en ontspanning op de kampioenschappen gesproken: Helenie stond in Pijnacker voor aanvang gewoon nog even lekker haar shetlander beertje te knuffelen en te poetsen (foto 2).

Lies Russel

Uitslagen:

OUDE-TONGE en PIJNACKER, 2 februari
KNHS Regiokamp. Zuid-Holland

DRESSUUR PAARDEN:
M2: 1. Miranda Pakvis, Valentijn, 66,17%; 2. Corina vd Ven, Umora Griftenstein, 65%; 3. Melissa Jacobs, Tender, 63%; M1: 1. Madelon Eekhof, Torro, 65,33%; 2. Herman Renker, Valencia, 65,17%; 3. Ilse v Berkel, Reflex, 62,50%; L2: 1. Simone Both, Winnipeg KDS, 64,83%; 2. Nicoline vd Teems, Urani, 63,67%; 3. Sandra vd Berg, Whodium, 63,33%.

DRESSUUR PONYs:
L2/DE: 1. Iris vd Meer, Rover, 65,33%; 2. Iris Fritschy, Veyanetta Roses, 63,67%; 3. Babette v Trigt, Willams Daffy, 63,50%; L2/C: 1. Tessa v Os, Marco Oleander, 60,17%;
L2/BE: 1. Kayleigh vd Laan, Roxy, 61,83%;
L1/DE: 1. Zelly Dubber, WInvest, 195 pt; 2. Deveney Ringeling, Candanz, 189; 3. Dorien v Loenen, Papillon, 188; L1/C: 1. Jordi v Oosterhout, Denise, 188;
L1/AB: 1. Roosje Diender, Ratios Johnny, 192; 2. Danique Hofman, Gizmo, 191;
B/DE: 1. Stephanie Khainovski, Santos, 195; 2. Marina Mijboer, Zana, 190; 3. Elise Maerlis, Sandro, 188;
B/C: 1. Britt Meersma, Shadow, 192;
B/AB: 1. Els v Waalwijk v Doorn, Donja, 191.