KNHS

terug

KNHS Regiokampioenschappen Utrecht dressuur pony's 4 februari 2008

Utrecht is een kleine provincie en dat weerspiegelde zich in de deelnemersaantallen tijdens de Utrechtse indoorkampioenschappen dressuur voor ponys. Zelfs bij vrije inschrijving in de klasse M en Z kwamen niet meer dan een handvol deelnemers in Bunschoten aan start.

In de klasse Z2 streden zes combinaties om de titel en dat ene felbegeerde startbewijs voor de KNHS-titelstrijd te Wanroij. Waar in de andere rubrieken nogal wisselend werd gepresteerd, zorgden de ervaren Z2-combinaties voor vuurwerk. Op een na scoorden ze allemaal ruim boven de 60%. Met 67,4% ging de titel naar Jasmijn Linthorst. De twaalfjarige amazone komt uit Wenum-Wiesel, maar traint bij Hans en Cora Arends in Maartensdijk, nabij Hilversum. Ik had een C-pony en we wilden weten of het de moeite waard was om voor mij een goede pony te kopen, legt Jasmijn uit. Zo zijn we bij Hans en Cora terecht gekomen. Mijn twee ponys staan daar op stal en ik ga elke dag met mijn vader of moeder naar Hilversum. Jasmijn won haar eerste kampioenstitel met de ruim en makkelijk bewegende Wester Aikemas Adios, een twaalfjarige, voormalige NWR (Welsh K) dekhengst. Met de iets jongere, Duits gefokte Kopermolen Balthasar werd Jasmijn vijfde. Ik heb geen favoriet, ze zijn even leuk. Adios heeft meer ervaring, van hem kan ik heel veel leren. Van Balthasar leer ik ook veel, maar op een andere manier. Balthasar is ondeugend, lacht de leerlinge uit groep 8 van de basisschool. Ze hoopt dit jaar het B-kader te bereiken. En het EK rijden is natuurlijk haar droom.

In de Z1-DE behaalde Nina Benschop met 66,2% een overtuigende zege. De zestienjarige amazone uit Benschop deed dat met Jovi, een pony van onbekende afstamming. Dit had ik niet verwacht. We hebben hier al vaker gereden, maar dan ging Jovi altijd klieren bij de juryhokjes. Vandaag deed hij dat niet. Ik was wel tevreden over mijn proef, maar het was niet super. Het mag nog iets voorwaartser. Jovi is een hele leuke pony, hij heeft een goed karakter, vertelt Nina. Ze rijdt Jovi inmiddels zes jaar. Daarvoor werd hij opgeleid van groene pony tot de Z2-dressuur door haar zus Jomy. Jovi gaat nooit weg bij ons, hij hoort bij de familie, aldus de kampioene.
Nina gaat zich opmaken voor Wanroij, dat geldt niet voor de winnaars in de klassen Z1-C en M2-DE. Zij voldeden niet aan de vereiste minimale 60%. Maxime Ockhuizen scoorde met Chevalier (v. Condor ox) in de M2-DE bij een jury voldoende, het andere jurylid haalde het gemiddelde behoorlijk naar beneden. De zestienjarige Maxime uit Nieuwegein was blij met de overwinning. Maar ik baal natuurlijk wel een beetje. Afgelopen zomer werd ik reserve en toen mocht ik niet naar Ermelo, nu lukt het weer net niet. Maar ik ga het straks outdoor weer proberen. Ik heb lekker gereden, het ging goed. Ik rijd Chevalier nu vier jaar, hij is bijna zestien. Hij kan al veel en zijn beste gang is de galop. Maximes ouders runnen pensionstal Nedereind. Ik vind het rijden heel leuk, maar ik wil van de paarden niet mijn werk maken, vertelt de amazone. Ik heb een pony, want als je er twee hebt kun je ze niet zoveel aandacht geven. Dan moet alles snel snel. Chevalier en ik zijn echt maatjes.

Petra Baas

Uitslagen regionale kampioenschappen Utrecht te Bunschoten Dressuur ponys

Z2-DE: 1. Jasmijn Linthorst Wester Aikemas Adios 67,4% 2. Esmee Pierot Surprice 65,6%
Z1-C: 1. Michelle Goedee Lady 57,2%
Z1-DE: 1. Nina Benschop Jovi 66,2% 2. Sabine Voskuil Horatio 62,2% M2-DE: 1. Maxime Ockhuizen Chevalier 58,7% 2. Elyne Tijmensen Milton 58,5%
M1-C: 1. Britt van der Panne Misty 61,7%
M1-DE: 1. Anneloes de Koff Tinkas Girl 63,8% 2. Jeanine Visser Vondel 62,2% 3. Anneroos Goes Rembrandt 59,5%
L2-AB: 1. Britt Dekker Job 62,0%
L2-C: 1. Iris Presburg Suprise 61,8%
L2-DE: 1. Angelica van der Pan Diablo 63,7% 2. Tamara van As Sunshine 63,7% 3. Ylona van Ginkel Prides Victory 63,2%