Vlaamse Overheid

over Zelfhulp in Vlaanderen

Weliswaar nieuwe stijl pakt uit met dossier over Zelfhulp in Vlaanderen

Vlaamse overheid

maandag 4 februari 2008

Vanaf maandag 4 februari 2008 verschijnt Weliswaar in een nieuwe stijl. Daarmee is wat eerst louter een vakblad voor de welzijnssector was, uitgegroeid tot een professioneel magazine voor de welzijns- én gezondheidssector.
Weliswaar is een magazine van de Vlaamse overheid dat zich richt tot iedereen die actief is in de sectoren welzijn, volksgezondheid en gezin. Zowel wetenschap, beleid als veldwerk worden op een leesbare manier beschreven. Daarbij wordt de lezer uitgenodigd om over de muren van het eigen vakgebied te kijken. Weliswaar neemt ook geregeld poolshoogte van ontwikkelingen in andere landen. Weliswaar bereikt meer dan de helft van de Vlaamse hulpverleners, zorgverstrekkers en vrijwilligers, werkzaam in de ziekenhuizen, OCMW's, kinderopvang, rust- en verzorgingstehuizen, voorzieningen voor personen met een handicap, bijzondere jeugdzorg, centra voor algemeen welzijnswerk enzovoort. Geïnteresseerden kunnen zich gratis abonneren via weliswaar.be. Oplage: 41 000 exemplaren (CIM). Elke tweemaandelijkse editie van Weliswaar bevat een uitneembaar dossier waarin een crosssectoraal onderwerp verder wordt uitgediept.

Zelfhulp in Vlaanderen
In het eerste nummer nieuwe stijl neemt Weliswaar in het dossier de zelfhulpsector onder de loep. Vlaanderen telt 1 250 zelfhulpgroepen. De Vlaamse overheid ondersteunt de groepen indirect via subsidiëring van het Trefpunt Zelfhulp vzw.
Het aantal zelfhulpgroepen groeide vooral de laatste twintig jaar sterk. Ze pakken niet alleen bekende problemen aan zoals reuma, kanker, hartaandoeningen, maar ook zeldzame situaties of aandoeningen.

Top 5 van de meest gevraagde thema's:
1. depressie

2. zelfdoding

3. echtscheiding

4. fobie

5. alleenstaanden.

Naast het dossier over zelfhulp brengt deze editie ook reportages over:


- Arm Wallonië
Weliswaar pakt in zijn reeks over Wallonië uit met harde cijfers over de armoede in het zuiden van ons land. Het magazine wierp als eerste een blik op een onderzoek van de Onderzoeksgroep OASeS (UA). In Vlaanderen is 6 % van de huishoudens arm. In Wallonië is dat 18 %. In Brussel is de situatie zelfs nog erger. Het uitgebreide artikel vindt u op weliswaar.be.

- Thomashuizen: geprivatiseerde gehandicaptenopvang Hans van Putten bedacht een formule om zijn gehandicapte zoon Thomas te helpen. Die formule is uitgegroeid tot een franchiseketen. De nakende komst van de Thomashuizen naar Vlaanderen geeft een nieuwe impuls aan het privatiseringsdebat.

- Dove studenten in de kou?
Dove studenten in het hoger onderwijs zijn schaars. Hun takenpakket reikt dan ook verder dan dat van de doorsneestudent. Niet horen betekent vooral veel meer zelfstudie, en dat maakt een hogere studie extreem zwaar.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Liesbeth Van Braeckel
Tel: 02 553 33 76
Email: redactie@weliswaar.be