Groen!

Brussel, 1 februari 2008

Groen! niet akkoord met overhaaste beslissing van De Crem over uitbreiding troepen in Afghanistan

'Uitbreiding Belgische aanwezigheid in Afghanistan moet onderwerp zijn van ernstig debat'

Minister De Crem maakte vrijdag bekend dat er bijkomende Belgische troepen naar Afghanistan zullen gezonden worden. Dat kan niet zomaar voor Groen! Kamerlid Wouter De Vriendt: We hebben vragen bij de inhoud van de beslissing en bij de manier waarop de regering het parlement in zon belangrijke discussie buitenspel zet.

Voor Groen! is het duidelijk dat de internationale gemeenschap in Afghanistan een belangrijke rol te spelen heeft. Groen! is er echter van overtuigd dat er nood is aan een strategiewissel voor de internationale aanwezigheid in Afghanistan. Zo is er onder meer een groot probleem met de vervlechting tussen de internationale ISAF-macht en de Amerikaanse militaire operatie Enduring Freedom die los van de VN te werk gaat. De schemerzone tussen wederopbouw en de Amerikaanse war on terror is te groot. Dit bemoeilijkt de situatie, creëert tegenstrijdige belangen en wantrouwen. In het algemeen is er trouwens nood aan een veel sterkere civiele poot. Van wederopbouw, ontwapening en stabilisering is in Afghanistan nog maar weinig in huis gekomen. Louter militair is de situatie in Afghanistan niet op te lossen.

Wouter De Vriendt: Als er aan de huidige operatie in Afghanistan niets verandert stevenen we af op een mislukking. Als er geen strategiewissel komt, heeft het geen enkele zin om onze Belgische militairen in Afghanistan te laten, laat staan de opdracht uit te breiden.

Bovendien werd door de regering niet alleen beslist tot een uitbreiding van de Belgische opdracht op de luchthaven in Kaboel, maar tot nieuwe opdrachten die de inzet van F16s vragen. Deze beslissing kan niet zomaar eenzijdig door de regering genomen worden, en zeker niet door een interimregering. Merkwaardig is overigens dat de Minister van Defensie voor de ministerraad een globaal dossier voorbereidt over alle militaire operaties 2008.

Wouter De Vriendt: Dat De Crem nu snel-snel beslist om zonder globaal debat extra troepen te sturen en ook F16s voor deels nieuwe opdrachten in het land, vinden wij ongehoord. Er moet éérst een discussie worden gevoerd over de nood aan een strategiewissel in Afghanistan en over de Belgische internationale opdrachten in het algemeen. Op basis daarvan moet bekeken worden in welke landen de Belgische aanwezigheid bij vredesopdrachten het meest dringend is, denken we maar aan de humanitaire missies in Darfour en Tsjaad. Maar die discussie hoort thuis in het parlement, en mag niet beslecht worden door een overhaaste beslissing in de schoot van een interimregering.

Wouter De Vriendt, Kamerlid Groen!