Ingezonden persbericht


Denktank voor de steden van start

DEN HAAG, 4 februari 2008 - Het nieuwe Nicis College voor Stedelijke Innovatie (CSI), waarin gezaghebbende wetenschappers en ervaren bestuurders zitting hebben, gaat vandaag van start. Deze denktank adviseert de steden de komende jaren bij de aanpak van de hardnekkige problemen. De adviezen zullen betrekking hebben op economische en sociale vraagstukken, zoals de wijkaanpak, het gebrek aan dynamiek op de stedelijke woningmarkt, de haperende aansluiting van onderwijs en arbeidsmarkt, de culturele spanningen in veel buurten en het verzilveren van economische kansen in de stedelijke regio's.

Het CSI wil de innovatie in het stedelijk beleid aanjagen met onconventionele, beknopte adviezen (circa tien per jaar). De adviezen hebben een wetenschappelijke onderbouwing, maar bieden bestuurders tegelijk concrete en praktische oplossingen. Het CSI zal niet aarzelen gangbare denkbeelden en beleidsopvattingen ter discussie te stellen. De adviezen zijn uitdrukkelijk gericht aan de steden. Het CSI vult daarmee een leemte op. Bestaande adviesraden adviseren voornamelijk de ministeries en het parlement.

Het CSI is met andere woorden:


- bruggenbouwer tussen wetenschap en praktijk (geen rapporten voor de boekenkast)
- gericht op innovatie in de steden

- laagdrempelig en toegankelijk

- toekomstgericht.

Het College voor Stedelijke Innovatie kent zowel gezaghebbende wetenschappers als ervaren bestuurders en combineert verschillende wetenschappelijke disciplines. De samenstelling is als volgt:


. prof. dr. W.A. (Wim) Hafkamp, wetenschappelijk directeur Nicis Institute en Erasmus Universiteit Rotterdam, tevens voorzitter
. prof. dr. J. (Jouke) van Dijk, Rijksuniversiteit Groningen;
. mw. drs. A.M.J. (Annemiek) Rijckenberg, voormalig wethouder Utrecht, lid VROM-raad;
. drs. H.H. (Herman) Sietsma MPA, provinciesecretaris en algemeen directeur provincie Utrecht;
. prof. dr. P.P. (Pieter) Tordoir, hoogleraar Universiteit van Amsterdam;
. dr. M.L. (Marco) Wilke, directeur onderzoeks- en adviesbureau CINOP, kroonlid SER
. dr. J.J. (Jos) Koffijberg, Nicis Institute, secretaris.

Tijdens de eerste periode stelt een CSI een werkprogramma op. De eerste adviezen worden in de zomer verwacht.

Noot voor de redactie /